Novo „Ljudovanje“ na 025info televiziji: Lončić u tem Somboru

Pitaj Somborca za „Lončić“, kao iz topa će odgovoriti: Znaš di je kružni tok?! E, kad dođeš tamo pitaj za Prnjavor i tu si. Kratko i jasno. Tu ne treba navigacija, a i Sombor mala varoš.

Lako se stigne do te čuvene somborske birtije. Boemski kutak, kafana, svratište, šta je da je, tek ona ovde stoji već preko 130 godina. Stoji, dočekuje i ispraća. I, sve pamti. 

Lončić je kažu u najstarijem somborskom naselju - Prnjavoru gde se još noću može čuti kreket žaba. Najstarije naselje, najstarija kafana. Odavde je Sombor počeo da se širi. Svašta pamti ova nadaleko čuvena kafana. Tu su se upoznali Bojan i Bojana, pa su pre venčanja baš ovde došli da naprave mladenačke slike. Rado se prepričava kako je ovde na televiziji gledan večiti derbi. Gazda Laza odmah svima daje do znanja: Do poluvremena nemoj neko da je naručio piće. S jedne strane sede partizanovci, s druge zvezdaši . Navija se, galami, a kad se utakmica završi svi opet zajedno uz piće i kotlić. Jedni slave. drugi očajavaju. 

Menjale su se generacije gostiju, a „Lončić“ uvek isti. Sad sve više dolaze naslednici nekadašnjih gostiju, ali kao po pravilu društvu iz kraja – Prnjavora.

Poslednjih 40 godina porodica Katić vodi ovu kafanu. Počeli su roditelji Lazar i Jelena, među gostima omiljeni Laza i Jela. Preuzeo sin Aleksandar, a ćerku Dušanku život poveo drugim stazama. Ipak, nakon svih obaveza ne propusti da navrati. Tu su joj najmiliji, a tu je, uz ovu kafanu i odrasla.

Puno je znamenitih Somboraca za proteklih skoro vek ipo prošlo ovuda i selo za ove stolove. Istorija kaže da je iste godine kad je počeo sa radom „Lončić“, rođen čuveni književnik i akademik Veljko Petrović. I, tako jedno uz drugo rasli znameniti Somborci sa somborskim kafanama.

Priča o „Lončiću“ tema je najnovijeg „Ljudovanja“ koje 025info televizija emituje u subotu od 20 sati. Repriza je u nedelju u 15 sati.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar