Novi program u apatinskom Centru za socijalni rad - povremeni porodični smeštaj
Centar za socijalni rad Apatin pokrenuo je program povremenog porodičnog smeštaja deteta koji podrazumeva oblik hraniteljstva u kome deca ostaju u biološkoj porodici, ali imaju pomoć u određenom vremenskom periodu. Pomoć se pruža onda kada je potrebna deci ili roditeljima i može biti od nekoliko sati do 15 dana u kontinuitetu u toku jednog meseca, a maksimalno do 60 dana u toku jedne godine.
 
– Povremeno hraniteljstvo je podrška porodicama koje imaju decu sa nekim vidom poteškoća. Ovaj oblik podrazumeva boravak deteta u hraniteljskoj porodici koja je obučena da pruži negu koja je potrebna upravo tom detetu. Ova vrsta podrške ne podrazumeva samo čuvanje deteta nego i adekvatnu pomoć, odnosno, određene oblike kvalitetnih aktivnosti hranitelja sa detetom. Hranitelj za ovaj posao dobija određenu vrstu nadoknade, rekla je Milka Basta, Dipl. psihol. master iz Centra za socijalni rad, zadužena za pitanja hraniteljstva.
Basta je naglasila da ova podrška roditeljima ne znači da njihovo dete ide bilo gde na smeštaj niti da se oni ne brinu adekvatno njemu Naprotiv, ovo je program kojim se pomaže roditeljima da lakše brinu o svom detetu. Ovo pravo na podršku im se priznaje svakog meseca i pravi se plan o vrsti podrške koja im je potrebna. Planovi su usko specijalizovani za svaku porodicu.
 
– Specifično je što roditelji biraju ko je osoba kojoj će poveriti svoje dete. To se razlikuje od standardnog hraniteljstva. Roditelj predlaže osobu koja je detetu bliska. Povremeni hranitelj mora da prođe obuku koja podrazumeva 11 vrlo iscrpnih radionica, bazirane na širokom spektru informacija uz one o specifičnim potrebama određenog deteta. Kada je osoba bliska detetu, uglavnom već poznaje njegove specifičnosti. Roditelj na taj način može biti miran dok dete provodi vreme sa povremenim hraniteljem, kaže Milka Basta.
 
Program je pokrenulo i odlukom odobrilo Ministarstvo za socijalna pitanja. U njemu još uvek nisu jasno postavljene sve norme i pravila, Pravilnik nije u potpunosti uređen, pa su ga, prema rečima Milke Basta, Centri izbegavali koristiti. U Vojvodini samo dva Centra pružaju ovu uslugu, pored apatinskog to čini još i Centar za porodični smeštaj „Usvojenje“ iz Novog Sada.
 
– Prošle sedmice smo održali mentorski sastanak kojem su prisustvovale kolege iz novosadskog Centra, a koje imaju dugogodišnje iskustvo u radu ovog oblika hraniteljstva. Oni su visokim ocenama ocenili naš rad i načine na koji poštujemo procedure i sprovodimo rad, naglasila je Basta.
 
Tokom godina u apatinskom Centru za socijalni rad primetili su da je povećan broj dece koja imaju različite vrste potreba. Centar ima skalu kojom se vode u procesu procene, ali, generalno, potrebu za ovakvim vidom podrške imaju deca koja imaju poteškoće ili razvojne probleme koji zahtevaju dodatno angažovanje. Sa određivanjem potrebe učešća u programu u Centru se nevode isključivo decom kojoj je već određena kategorizacija. Ona mogu biti u fazi otkrivanja problema, ali je roditeljima i detetu potrebna dodatna podrška na tom putu.
 
– Ova pomoć podrazumeva da je roditelj oko svog deteta angažovan više nego prosečni roditelji. Uvažava se i situacija kada roditelji nemaju podršku porodice, pa im je zbog toga potrebna naša pomoć. Finansijski momenat ovde nije od presudnog značaja jer roditelji ne učestvuju u plaćanju usluge. Mogu da kažem da u ovom momentu nemamo listu čekanja niti veći broj zahteva od naših mogućnosti. Ovo je program u razvoju i očekujemo da se tek u nekom narednom peroidu prepoznaju sve njegove pozitivne strane i mogućnosti. Naknada hraniteljima je u visini cene dana redovnog hraniteljstva, a obračun se vrši na osnovu broja provedenih sati sa detetom. Zbrajaju se sati i pretvaraju u radne dane. Finansijske troškove snosi Ministarstvo, istakla je Basta.
 
Ona je pozvala porodice koje imaju potrebu za ovakvim vidom podrške da se jave u apatinski Centar za socijalni rad, kao i da predlože kandidata za povremenog hranitelja koji će raditi sa njihovim detetom. Poziv roditeljima je otvoren do kraja godine da bi sledeće godine mogli isplanirati obuku koja je obavezna za sve potencijalne povremene hranitelje i mora biti ispoštovana bez obzira da li je predloženi kandidat član porodice, porodični prijatelj, personalni asistent i slično.

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar