Novi aparati u Domu zdravlja u Kuli

Kada je u pitanju stopa smrtnosti od raka grlića materice naša zemlja je na žalost treća u Evropi, a svake godine registruje se do 3 hiljade novih slučajeva. Za prevenciju i uspešno lečenje najvažnija je rana dijagnostika, a stručnjaci kažu da je potreban najmanje jedan specijalistički pregled godišnje. 

U rekonstruisani Dom zdravlja u Kuli, na ginekološko odeljenje stigla su dva savremena medicinska aparata kojima će značajno biti unapređena dijagnostika. U pitanju su 6 miliona dinara vredni CTG i ultrazvučni aparat. 
 
-Pre svega će se olakšati trudnicama koje neće morati da idu do Vrbasa, Sombora ili Odžaka da kontrolišu svoj CTG pred kraj trudnoće, s druge strane i nama u nekim nedoumicama, pored ultrazvučnog aparata, CTG može da razreši neke dileme pogotovo kada se radi o rizičnim trudnoćama, i naravno pred kraj trudnoće, kada te rizične trudnoće postaju još rizičnije - kaže dr Andreja Petelj Nešić, specijalista ginekologije. 
 
Novi CTG aparat unaprediće dijagnostiku redovnih pregleda i praćenje trudnoće. 
 
-On meri jačinu materičnih kontrakcija i meri otkucaje bebinog srca. Tako da smo pre svega smanjili opterećenje prilikom pregleda za trudnice, a pregled traje samo pola sata – navela je dr Ljiljana Beronja, specijalista pedijatrije. 
 
U rekonstrukciju Doma zdravlja u Kuli uloženo je nešto više od milion evra, a sve specijalističke službe sada se nalaze na jednom mestu. Ginekološko odeljenje nalazi se u novoizgrađenom krilu zgrade, a donaciju CTG i ultrazvučnog aparata obezbedila je Kontrola letenja Srbije i Crne Gore.  
 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar