lokacija: Kula
objavljeno: 08.08.2018.

Nove usluge tretmana za decu u Plavoj ptici

Društvo

Udruženje za pomoć MNRO „Plava ptica“ od avgusta meseca u službi za tretman nudi nekoliko novih usluga za decu sa posebnim potrebama. Osim pregleda kod neuropshijatra, fizijatra, dermatologa, defektologa i logopeda, uvedene su i usluge Vojta terapije za odojčad i malu decu, rehabilitacija govora sa KSAFA aparatom i ABA tretman za decu sa autizmom i pervazivnim poremećajem.

Prema rečima Marka Košutića, direktora udruženja, na tretmanima će raditi četiri terapeuta, tri defektologa i jedan viši fizioterapeut. Takođe, uvedene su i usluge lekara i psihologa kao konsultanata.
 
Vojta terapija je metoda fizikalne terapije koju mogu da koriste kako tek rođene bebe, tako i odrasli nakon moždanih povreda. Predstavlja metodu rehabilitacije kod koje se u određenim položajima poput položaja na leđima, boku ili na stomaku, stimulišu određene zone na ljudskom telu i tako aktiviraju mišići. Ova vrsta usluge do sad je bila dostupna u Beogradu i Novom Sadu.
 
Drugi tretman odnosi se na rehabilitaciju govora i radi se uz pomoć Ksafa aparata. To je dijagnističko-terapijski-edukativni aparat, namenjen ranoj habilitaciji govora i jezika dece sa različitim stepenima oštećenja sluha, deci sa nerazvijenom govornom komunikacijom i deci sa patološkim obrascima govorne komunikacije. Zvuk se putem ovog aparata, u zavisnosti od uzroka, stepena i vrste oštećenja govorne komunikacije, prilagodi i podesi u skladu sa potrebama deteta, kako bi isti najjasnije čulo i usvojilo.
 
ABA tretman za decu koristi se radi poboljšanja veština komunikacije i govora, za podsticanje pažnje, koncentracije, društvenih veština, pamćenja i učenja. Takođe, može da se koristi i kao pomoć u smanjenju problematičnih ponašanja. Ovaj metod smatra se najboljim dokazanim tretmanom od strane Američke psihijatrijske asocijacije. „Dokazan” znači da je ABA prošla naučne testove koji se odnose na korisnost, kvalitet i delotvornost.
 
Pružaoci ove usluge imaju posebne obuke i dobijaju posebne sertifikate.
 
- Potražnja za ovim uslugama varira, ali je broj dece koji ima potrebu za ovim uslugama veliki. Do sada nismo imali mogućnost da ih pružamo i pretpostavka je da ih oko 100 dece treba, ali kapacitet dece koja mogu da dobiju uslugu kod nas za sad je oko 50, kaže Košutić.
 
Osnovana kao Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama „Plava ptica“ je prvo primala samo korisnike sa teritorije kulske opštine, međutim, sada je to prošireno jer okolne lokalne samouprave nemaju ustanove tog tipa.
 
Uvođenjem novih tretmana, ne samo što se pomaže deci u savladavanju poteškoća, već se znatno olakšava i roditeljima da detetu omoguće odgovarajuću pomoć.
 
Izvor: kula.rs
 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Šta je to što vam prvo padne na pamet kada kažemo - Deronje? U prva tri su sigurno...

Raspisan je konkurs za dodelu bespovratnih sredstava bračnim parovima iz opštine Odžaci za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom....

U novoosnovanom Klubu za starija i odrasla lica u Apatinu održana je radionica na kojoj su se članovi...

U gimnaziji „Veljko Petrović“ na svečani način obeležen je dan ove školske ustanove. Pre same tradicionalne priredbe održan...

Postavljanjem, odnosno kabliranjem niskonaponske električne mreže u ulici Matije Gupca u Somboru, počeli su pripremni radovi koji će...

U Aleksa Šantiću kompanija Agriser organizovala je svečano obeležavanje završetka prve faze izgradnje i rada ove fabrike, koja...