Nove kuće za 34 romske porodice iz Bogojeva

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović i predsednica opštine Odžaci Latinka Vasiljković uručile su ključeve i ugovore o korišćenju novih kuća za 34 romske porodice iz Bogojeva.

Izgradnja stambenih jedinica za socijalno ugrožene porodice iz podstandardnog Novog romskog naselja u Bogojevu realizovana je u okviru projekta “Da svaki Rom ima dom”, a kuće su izgrađene u pet naseljenih mesta opštine Odžaci, Bogojevu, Karavukovu, Bačkom Brestovcu, Bačkom Gračacu i Laliću.
 
Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, rekla je nakon svečanog uručenja ključeva i ugovora koje je za sve korisnike kuća organizovano u Bačkom Gračacu, da država Srbija brine o Romima i da želi da učini njihov život dostojnim, istakavši da je posebno srećna što će u novim stanovima živeti 36 dece.
 
 
- Poruka Romima je da deca moraju da idu u školu, jer bez obrazovanja nema napretka. Moramo svi zajedno da se potrudimo da bude posla, u ovim stanovima biće ljudi koji nemaju posla, koji koriste socijalnu pomoć. Na nama kao društvu je da, kao što im stvaramo uslove da imaju gde će da žive, stvorimo uslove i da mogu da rade – rekla je Mihajlovićeva.
 
Projekat “Da svaki Rom ima dom” finansiran je sredstvima Evropske unije iz programa IPA 2013, kofinansiran sredstvima Vlade Republike Srbije i opštine Odžaci, a realizovala ga je nevladina organizacija “Hausing centar” iz Beograda u partnerstvu sa opštinom Odžaci.
 
Za “Hausing centar” je ovaj veliki projekat trajao četiri godine, dve godine su trajale pripreme i skoro dve godine je projekat realizovan zajedno sa lokalnom samoupravom.
 
- Projekat izgradnje stambenih objekata znači ulaganje u ljude, njihovu decu i ulaganje u budućnost. Zahvalni smo opštini Odžaci na velikoj posvećenosti ovom zajedničkom cilju bez koje on ne bi bio ostvariv, ali pre svega želim da se zahvalim korisnicima na saradnji i strpljenju – izjavila je direktorka “Hausing centra”, Branislava Žarković. 
 
Lokalna samouprava je u projektu vrednom milion i 50 hiljada evra, učestvovala sa 15 odsto, a predsednica opštine Odžaci Latinka Vasiljković ističe da je lokalna zajednica uspela da odgovori na potrebe svojih sugrađana romske nacionalnosti, koji će sada imati bolje uslove za život.
 
 
- Raselili smo jedno podstandarno naselje, a u okviru ovog projekta takođe je izgrađena i nedostajuća infrastruktura u romskom naselju Čerga u Deronjama. Predstoji nam sada veliki rad na uključivanju ovih porodica u lokalnu zajednicu, kao i stvaranju uslova za njihovo obrazovanje i zapošljavanje – kazala je Vasiljković.
 
U nove stambene objekte useliće se 109 stanovnika neuslovnog Novog romskog naselja u Bogojevu. Kuće su izgrađene po sistemu ključ u ruke, po najvišim standardima i opremljene su belom tehnikom i nameštajem. 
 
- Zahvalni smo što smo dobili ove kuće i srećni zbog dece koja će imati bolje uslove života i što će se moći školovati. Potrebno je da promenimo i način razmišljanja u našim glavama, a nove kuće su za nas jedan veliki korak napred – rekao je Danijel Balog koji se obratio u ime korisnika kuća.
 
Stanovnici Novog romskog naselja u Bogojevu živeli su u neuslovnim kućama i bez osnovne infrastrukture, na plavnom terenu na kome nije predviđena gradnja, zbog čega je ovo naselje okarakterisano kao nepodobno za život i biće raseljeno posle 53 godine postojanja.
 
Izvor i foto: ico.rs
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar