Nova tehnologija zamene cementno-azbestnih cevi u Apatinu

Pre desetak dana započeli su radovi na zameni azbestno-cementnih cevi u ulici Dimitrija Tucovića i Prigrevačkoj, o čemu smo ranije izveštavali. Izvođač radova je NS Graditelj iz Novog Sada, a rok za završetak je 120 dana. Ono što nije bilo poznato javnosti, to je primena nove tehnologija u postavljanju podzemnih instalacija. U pitanju je tehnologija podbušivanja kojom se umanjuje mogućnost havarija, smanjuje raskopavanje javnih površina i kojom se posao mnogo brže završava. Nešto više o svemu ovome za 025info govori Zoran Perak, izvođač radova.


- Zbog specifičnosti uličnih koridora ulica Prigrevačke i Dimitrija Tucovića odlučili smo se da se radovi izvode podbušivanjem. Mašina koja je ovde i naš podizvođač dnevno rade od 60 do 100 metara, što zavisi od uslova podbušivanja, dok se na čvorištima radi klasičnom metodom ali ipak većina radova će biti urađena metodom podbušivanja. Rade se šlicevi kako bi se utvrdili tačni položaji svih instalacija u uličnom koridoru i sa velikom preciznošću se utvrđuje položaj vodovodne cevi, te na taj način mi definišemo nivo bušenja kako ne bi oštetili ništa od postavljenih instalacija. Ono što mogu da kažem je da je za dva dana montirano 120 metara, a danas se nadam da ćemo uspeti da postavimo 150 metara, istakao je Perak.


Ruski inženjer, Ruslan Glončarov, detaljnije nas je upoznao sa samim procesom rada.


- Trenutno radimo na polaganju cevi. Izvodi se pilotno bušenje koje ima mnogo prednosti u odnosu na kopanje. Primarno je to što ne raskopavamo celu ulicu, a to skraćuje rok završetka radova. Tehnologija nam dozvoljava da pomoću pribora pratimo sondu i tako zaobiđemo instalacije koje se već nalaze pod zemljom, rekao je Glončarov za 025info.

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar