Nova radna mesta za Rome u Apatinu kroz EU projekat

Opština Apatin kao nosilac projekta je u saradnji sa apatinskim Domom za stare i penzionere kroz projekat Socio-ekonomska uključenost Roma i drugih ranjivih grupa kroz razvoj inovativnih usluga socijalne zaštite pod nazivom Inovativna inkluzija preko Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) obezbedila 44 883 evra bespovratnih sredstava zahvaljujući kojima će kroz projekat biti obučeno 25, a zaposleno 16 osoba.

Predloženi model će omogućiti društveno i ekonomsko uključivanje pripadnika romske zajednice, povratnika i drugih ranjivih kategorija kroz njihovo obrazovanje i zapošljavanje u sektoru gerontologije/gerijatrije. Razvojem inovativnih usluga socijalne zaštite, koje će Romi pružati starijim osobama obolelim od demencije, postiže se multiplikativni efekat: zapošljavanje stanovništva sa niskim stepenom zapošljivosti i odgovorna reakcija na povećanu potražnju na tržištu rada u gerontološkom sektoru, a samim tim i podizanje kvaliteta života korisnika usluga socijalne zaštite.

U tom cilju formirano je multilateralno partnerstvo koje se sastoji od lokalne samouprave i institucije socijalne zaštite, što je neophodno za sprovođenje svih planiranih aktivnosti na projektu. Važno je napomenuti da će se pored pružanja ovih usluga, prethodna obuka sprovoditi u skladu sa programom na osnovu ispitivanja potreba krajnjih korisnika, kao i na proceni kompetencije i veština budućih pružalaca usluga.

Zainteresovane osobe romske nacionalnosti, koja žele da se uključe u projekat i prođu obuku  na kraju koje će dobiti sertifikat i mogućnost stalnog zaposlenja, mogu da se informišu o svemu i podnesu prijavu u sredu, 18. marta, od 15 do 17 časova u Domu kulture u romskom naselju. 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar