Nordijska poslovna alijansa posetila opštinu Apatin

Opštinu Apatin posetila je delegacija nordijske poslovne alijanse, a koju su pored ambasadora Švedske i predstavnika ambasada Norveške i Finske, sačinjavali i predstavnici velikih skandinavskih kompanija: Telenor, Securitas, RECA, FCB Afirma, Leo Burnett, Engo Planet, BBD group.


Pristune je na prijemu pozdravio predsednik opštine Apatin, Milan Škrbić, koji je buduću luku predstavio kao jedan od najvećih potencijala za razvoj privrede u opštini Apatin.
 

Prisutnima se obratio i ambasador Švedske, njegova ekselencija Jan Lundin, a koji je za 025info istakao da je današnja poseta realizovana u cilju razvijanja bolje saradnje sa apatinskom opštinom.


-Mi smo danas posetili Apatin da bi smo razvili poslovne veze između ovog grada i naših preduzeća. Dobili smo interesantnu informaciju od predstavnika vašeg grada u vezi ekološkog turizma, proizvodnje biološke energije i drugim stvarima koje čine Apatin interesanstnim za ulaganje i investiranje. Vraćamo se za Beograd puni utisaka i razmislićemo kako dalje možemo da sarađujemo sa vašim privrednicima. Inače, u Apatinu već postoje naši predstavnici, poput kompanije Securitas, a  koja je Švedskog porekla i koja u Apatinu zapošljava 170 radnika. Verujem da ćemo pored ovoga naći još prostora za saradnju, rekao je ambasador Švedske.


Na sastanku koji je održan u velikoj sali SO Apatin održano je i nekoliko prezentacija.
Ljiljana Krec, vd direktora JP za upravljanje putničkim pristaništem i marinom Apatin predstavila je prisutnima rezervat biosfere ,,Bačko Podunavlje”, dok je Maja Kuridža, vd direktora Slobodne Zone Apatin održala prezentaciju na kojoj su gostima predstavljni privredni potencijali opštine Apatin.
Na temu obnovljivih izvora energije govorio je Vladan Divjak, stručni konsultant iz oblasti biogasne tehnologije.


Dubravka Korać, zamenica predsednika opštine Apatin istakla je da je Apatin peti grad u Srbiji koji je posetila nordijska poslovna alijansa i da su nakon svake posete uvek realizovani dalji projekti i investicije.


- Veoma sam zadovoljna sastankom koji je bio radni, a ne samo protokolarni, kako je to do sada bila praksa. Imali smo priliku da predstavimo najinteresantnije potencijale opštine Apatin i da razgovaramo sa nekoliko predstavnika velikih nordijskih kompanija koje posluju u Srbiji. Naša ideja je da u nekom narednom periodu organizujemo pojedinačne posete. Najviše interesovanja pokazano je za obnovljive izvore energije koji kod nas praktično nisu iskorišteni, kako geo-termalni izvori tako i biomasa. Verujem da im je interesantna priča i brodogradilišta koje godinama ne radi i ovo je idealna prilika da se velike kompanije zainteresuju i investiraju u njega. Za nas je ova poseta velika čast, jer smo peti grad u Srbiji koji je ova delegacija posetila. Do sada su ovakvi radni sastanci održani u Beogradu, Novom Sadu, Šabcu i Smederevu, te u ovoj poseti vidimo veliku šansu za dalji razvoj opštine Apatin, rekla je za 025info Dubravka Korać.


Nakon prezentacija i obraćanja medijima, gosti i domaćini su obišli Slobodnu zonu Apatin, kao i Muzej Podunavskih Nemaca, gde ih je Boris Mašić upoznao sa istorijom Apatina.


Za sam kraj druženja, delegacija nordijske poslovne alijanse imala je priliku probati apatinski specijalitet, alaski riblji paprikaš, a koji im se, prema našim saznanjima veoma dopao.
 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar