Niču specijalizovane voćarske zadruge u Vojvodini
Lokacija: Srbija i svet
21.12.2020.

Kako prenosi portal AgroFin.rs, u 16 zadruga trenutno je oko 350 hektara zasada pod voćem, od čega jednu trećinu zauzimaju jabuke.

Voćarstvo se u pokrajini Vojvodini poslednjih godina sve više razvija i predstavlja perspektivnu oblast za ulaganje. Za to su podjednako zainteresovani kako poljoprivrednici sa malim posedima tako i investitori iz raznih oblasti, koji  kapital plasiraju u razvoj perspektivnih vrsta voćarske proizvodnje. Primetno je da  je sve veći broj zemljoradničkih zadruga čije je osnovno opredeljenje ratarska proizvodnja, ali se, prateći savremene trendove u agraru, orjentišu i pokreću i voćarsku proizvodnju.

-Trenutno je u pokrajini aktivno 16 specijalizovanih voćarskih zadruga koje, osim sopstvene proizvodnje, pružaju i usluge skladištenja, otkupa, snabdevanja voćarskim repromaterijalom. Osnivanjem voćarskih zadruga poljoprivrednici ratari dobijaju šansu da uvećaju svoj profit u voćarskoj proizvodnji.

Obzirom da bavljenje voćarstvom zahteva ozbiljna ulaganja, udruživanjem u zadruge brže se vraća uloženi kapital, i lakše ostvaruje dobit – kaže Jelena Nestorov Bizonj, sekretar Zadružnog saveza Vojvodine. Prema podacima Zadružnog saveza Vojvodine, zadruge u pokrajini trenutno imaju zasade na oko 350 hektara pod voćnjacima. Od voćnih vrsta najzastupljenije su jabuke, orah, višnje, breskve, trešnje…Pojedine zadruge opredelile su se za krušku, kajsiju, lešnik, dunju, a na nešto manjim površinama i grožđe.

B. K.

Preuzeto: AgroFin.rs


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar