Nezaposleni besplatno kod zubara
20.02.2008.

Od početka godine, zbog izmena i dopuna Zakona o zdravstvenom osiguranju, svi nezaposleni u Srbiji imaju pravo na besplatne preglede i lečenje zuba. Pravo na besplatne stomatološke preglede i lečenje usta i zuba u državnim ordinacijama uvedeno je od 1. januara ove godine, ali očigledno da nezaposleni o tome nisu obavešteni jer je zanemarljiv broj onih koji su tu mogućnost iskoristili. Da bi ovo pravo ostvarili, nezaposleni treba da na info-pultu Nacionalne službe za zapošljavanje uzmu dokaz o nezaposlenosti i navedu razlog zbog čega traže njegovo izdavanje. Potvrda se izdaje odmah. Ona se uz zdravstvenu knjižicu odnosi u Republički fond za zdravstveno osiguranje koji izdaje potvrdu o stoprocentnoj nadoknadi stomatoloških pregleda i lečenja zuba iz budžeta RFZO. Nezaposleni nemaju pravo na besplatnu protetiku.
Međutim, ne mogu baš svi nezaposleni da dobiju potvrdu za besplatano popravljanje zuba. Naime, u filijalama Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje potrebno je utvrditi visinu primanja svih članova porodice. Da bi dobio ovu potvrdu primanja moraju biti ispod cenzusa koji za ovaj mesec iznosi 17.136 dinara po članu. Svi nezaposleni čija su primanja po članu veća od tog iznosa nemaju pravo na besplatne stomatološke usluge jer se smatra da je mogu sami platiti.
Pored nezaposlenih, od Nove godine besplatno kod stomatologa u državnim ordinacijama mogu ići i oni koji su izloženi povećanom riziku oboljevanja. Na besplatne preglede kod zubara mogu ići i maloletnici, studenti do 26 godine, trudnice, majke do 12 meseci od porođaja, stariji od 65 godina, monasi, primaoci materijalne pomoći, korisnici porodične invalidnine, pripadnici romske nacionalnosti bez stalnog prebivališta, kao i žrtve nasilja u porodici i trgovinom ljudima.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Megi pegi

05.07.2020 | 22:56
Ja kad sam isla prvi put da vadim to za bespaltno lecenje zuba taj papir isla sam prvo u socijalno pa su mi rekli da moram da idem na postu i da uplatim 400 din da bi dobila tak papir. I onda sam ga opet odnela u socijalno i tek tad su mi dali taj besplatan papir za stomatologa.
Postavi komentar