Nekada crkva sa skoro četiri hiljade vernika, danas ružna slika koju svake godine šaljemo u svet

Jedan od naših čitalaca poslao nam je mail u kom predlaže da se pozabavimo temom srušene crkve u Prigrevici. Selo je nekada bilo čisto nemačko mesto, te ne čudi da su upravo ti Nemci, kao i veliki broj njihovih rođaka, prijatelja i slično, danas česti posetioci Prigrevice i okoline. Iz godine u godinu sevaju blicevi tih turista iz inostranstva i na taj način u svetu govore o nama. Rešili smo da saznamo malo više o svemu ovome.

Puno je ljudi sa kojima smo mogli razgovarati. Ipak, odlučili smo se za dvojicu, a koji su po nama najkompetentniji. Profesor Boris Mašić, naš sugrađanin, rekao nam je puno interesantnih podataka, a o kojima malo ko zna.

"Crkva je posvećena Svetom Ivanu Krstitelju, a izgrađena je 1787. godine od strane Dvorske komore, za vreme sveštenika Josefa Bernolaka, bivšeg jezuite. Raspolagala je izuzetno vrednim inventarom, možda najvrednijim u Vojvodini. Križni put je radio flamanski majstor iz sedamnaestog veka. Barokna pridikaonica je čak bila pod zaštitom države.""Sve je opljačkano, crkva spaljena decembra meseca 1991. godine, a posle razneta eksplozivom. Nikada nije sprovedena istraga, čak ni vatrogascima nije bilo dozvoljeno da gase požar. U Prigrevici danas više nema vernika katoličke veroispovesti, ali činjenica je da je crkva, iako potpuno unistena, i danas izuzetan spomenik barokne arhitekture i kao takva se ni u jednoj civilizovanoj državi ne bi rušila. Treba da se obnovi kako bi se spasle njene arhitektonske vrednosti. Crkvi se treba naći namena i valjalo bi je obnoviti ili zaštititi kao ruševinu. Neko rešenje se mora naći, kad tad. Bolje što pre, jer će se manje toga morati obnavljati." - zaključio je Mašić.

Inače, Boris već 18 godina piše knjigu o ovoj crkvi i u potpunosti je rekonstruisao njen život i nestanak, kao i sve umetnine koje su se u crkvi nalazile. Nada se da će je u dogledno vreme objaviti, a mi mu želimo da se to desi što pre kako bi svi koji žele uskoro mogli imati svoj primerak.Interesovalo nas je i kako to da crkva do sad nije obnovljena i ko je uopšte zadužen da to uradi. Evo šta nam je rekao apatinski župnik, Jakob Fajfer:

"Crkva je bila obnovljena pre zadnjeg rata, a novac je obezbedila jedna časna sestra, poreklom iz Prigrevice. Šta je posle bilo, to je opštepoznata stvar. Mene su lično zvali iz lokalne vlasti, sa željom za dogovorom da se crkva obnovi. Nakon razgovora sa njima, obratio sam se biskupu, ali on je naglasio da su sredstva već izdvajana ranije i da nemaju nameru ponovo dati novac za tu namenu, a dodao je da onaj ko je devastirao crkvu, taj treba i da je obnovi. Biskupov odgovor sam prosledio lokalnoj samoupravi i sve se na tome završilo. Ovaj primer podseća na sličan ružni primer uništene crkve u Karavukovu. Nažalost, trenutno ništa ne možemo uraditi po tom pitanju, ali to ne znači da se situacija neće promeniti. Vreme će pokazati."Puno je crkvi porušeno na teritoriji stare Jugoslavije za vreme ratova, kako katoličkih, tako i pravoslavnih. Lekcija koju smo, nadamo se, svi naučili za ubuduće poznata je od davnina u našem narodu. Ne čini drugima ono što ne želiš da se čini tebi. Optimistično mislimo da je vreme ratova prošlo, da smo kao narod sazreli, a isto se nadamo i za komšije iz susednih zemalja, nekadašnjih članica Jugoslavije. Svetinja je svetinja, ma čija bila, i samo kao takvu je treba posmatrati.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar