lokacija: Odžaci
objavljeno: 05.10.2018.

Ne zaboravi rode - čuvanje ličke tradicije u Bačkom Gračacu

Društvo

„Ne zaboravi rode“ je manifestacija koja traje već 12 godina i to kao naslednica „Ličkog prela“, koje je održavano čitave dve decenije u Bačkom Gračacu u opštini Odžaci. Poslednji vikend aprila ili početak maja, rezervisani su za prisećanje na rodni kraj. U zavisnosti od tog aima li grejanja i da li je obezbeđen novac po projeku, koji najčešće - kasni. Uz sve teškoće, zasluge pripadaju KUD Marko Orešković, koje se trudi da očuva tradiciju ličkog naroda, kao i naroda dinarskog kraja. 

Manifestacija svojim sadržajem prikazuje likovno stvaralaštvo, tradicionalne zanate, čuva tradicionalnu ličku kuhinju. To je ujedno i promocija rada našeg kulturnog umetničkog društva. Trudimo se, koliko nam finansijska sredstva dozvole, da upriličimo promociju književnog stvaralaštva vezanog za krajeve iz kojih potičemo”, pojašnjava Mirjana Mandić, predsednik Društva.
 
Čuvanje ličke tradicije
 
Tradicija naroda iz Like predstavlja se na nekoliko načina. Prvenstveno, prikazom ličke nošnje, koja se svake godine obnavlja, a detalji preuzeti iz muzeja se dorađuju. Gde je okupljanje, tu je i pesma, ona tradicionalna - ojkača, rozgalica i pjevanje na bas.
 
Na sceni prikazujemo običaje karakteristične za život u Lici, a izložba ‘Lika u srcu’ sadrži eksponate i rukotvorine skupljene sa terena od strane članova Društva. Za vreme festivala služi se tradicionalna lička hrana, pripremljena isto tako na tradicionalni način”, dodaje Mandićeva.
 
 
95% stanovništva Bačkog Gračaca iz Like
 
U Bačkom Gračacu, koji broji blizu 3.000 stanovnika, 95% stanovništva poreklom je iz Like. U Vojvodinu su stigli kolonizacijom 1946. godine. Ipak, nisu zaboravili rodnu grudu. Sve do poslednjih ratnih dešavanja devedesetih, konstantno su organizovali putovanja, odlazeći u posetu svojim rođacima.
 
U drugom talasu doseljenja, izazvanog 1992. godine ratom u Hrvatskoj, preostali deo stanovništva doselio se, kako u Gračac, tako i u druge krajeve Srbije. Ova druga kolonizacija je izazvala kod stanovništva još veću želju i potrebu za očuvanjem korena tradicije i svoje ličke postojbine“, naglašava Mirjana.
 
KUD osnovan sa dolaskom u Bačku
 
KUD "Marko Orešković" osnovan je 1946. godine. Radio je sa kraćim prekidima do 1980. godine, a od tada, pa do danas, radi bez prekida. Broj članova se menja tokom godine i kreće se od 70 do 120.
 
Pri društvu radi folklorna sekcija, koja se sastoji od muške i ženske izvorne pevačke grupe, igračkog sastava i instrumentalnog očuvanja samice. Tu je i sekcija ’Tradicija’, koja se bavi izradom nošnje i prikupljanjem izložbenih eksponata, literarna i dramska sekcija”, predstavlja Mirjana Mandić.
 

Igraju ličke igre, ali podjednako dobro i druge
 
Za poslednjih 35 godina nagrade i priznanja su mnogobrojna, a ovo je samo deo njih:
 
• 25 godina učesnici Pokrajinske smotre, kako odraslog, tako i dečijeg izvornog stvaralaštva; 
• učesnici na Prvenstvu Srbije pet puta; 
• pobednici na festivalima u Valjevu, Bačkoj Topoli, Vršcu, na Beogradskom pobedniku, na Bisernoj grani u Futogu;
• nagrada za najbolju prezentaciju nošnje 2017. godine u Trnjanima u Hrvatskoj; 
• pobednici u Plandištu na takmičenju pevačkih grupa;
• Zlatni opanak u Valjevu; 
• pobednici u Pragu u Češkoj; 
• pobednici festivala i Vražogrncima u Makedoniji;
• pobednici Svesrpskog sabora u Tesliću u Republici Srpskoj;
• pobednici festivala u Vrčinu.
 
Ove godine na festivalu Bačkoj Topoli deca starijeg uzrasta osvojila su zlato za igre iz Niša. Kako zaključuje predsednica Društva - to je pokazatelj da jednako dobro igraju i igre cele Srbije, a ne samo iz Like.
 
Foto: KUD Marko Orešković
 
 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Zamenik gradonačelnice Antonio Ratković, direktorka Srednje ekonomske škole Sombor Natalija Кatanić i bivši direktor Dragomir Miljić prisustvovali  su...

Udruženje "Roditelj" će u petak, 22. februara u 17:00 časova organizovati besplatnu radionicu "Sve o dojenju". Zbog ograničenog broja...

U subotu, 23. februara, sa početkom u 18 sati, na Akademiji Srpske Pravoslavne Crkve u Beogradu, biće organizovano...

Crveni krst Odžaci i Zavod za transfuziju krvi Vojvodine iz Novog Sada organizovali su juče akcije dobrovoljnog davanja...

Izgradnja nedostajuće kanalizacije u Crvenki i Кuli, kao i potisnog kanalizacionog voda, koji će fekalne vode iz Crvenke...

Кako je ranije najavljeno, Opštinsko veće Opštine Apatin je na sednici 18. februara usvojilo odluku o povećanju studentskih...