Na skupštini potvrđeno: Fiorano uskoro gradi pogon u Kuli!

U Kuli je 9. juna održana sednica lokalnog parlamenta koja je sazvana po hitnom postupku, a zbog usvajanja Odluke o otuđenju građevinskog zemljišta iz javne svojine prvom većem investitoru – kompaniji Fiorano iz Sombora koja ima nameru da izgradi pogon u industrijskoj zoni i zaposli ukupno 300 radnika. Kompanija Fiorano, koja se bavi proizvodnjom i prodajom na veliko tekstilnog materijala i proizvoda kupila je u industrijskoj zoni u Kuli 2 hektara zemljišta za nešto više od 102.101,00 evra.

Nakon usvajanja pomenute Odluke, u roku od trideset dana treba da bude potpisan Ugovor o otuđenju nepokretnosti, a prema najavama izgradnja pogona bi nakon toga odmah i počela.

Odbornici su na zasedanju usvojili i Odluku o utvrđivanju javne namene katastarskih parcela u KO Sivac, odnosno o prekategorizaciji atarskih puteva, a zbog izgradnje sistema za navodnjavanje na njivama Kompanije Al Ravafed. Obrazlažući ovu odluku u ime stručne službe, Dobrila Pindović Kalezić je rekla da se formira nova mreža atarskih puteva, odnosno da određenim putevima prestaje javna namena, a drugima se utvrđuje. Ono što je najbitnije nova mreža će biti tako utvrđena da nijedna strana neće biti oštećena.

Međutim, takvo mišljenje nije delio odbornik Ruske stranke Hercen Radonjić, koji je izneo podatak da će kompanija Al Ravafed dati 80 hiljada kvadratnih metara zemljišta, a dobiti ovom prenamenom nešto više od 100 hiljada i da je nova mreža atarskih puteva trebala da bude izvršena komasacijom. Predsednik Skupštine opštine Velibor Milojičić je odgovarajući na ove optužbe rekao da posao utvrđivanja nove mreže atarskih puteva u ataru Sivca traje dosta dugo, možda i duže nego što bi trebalo, jer treba omogućiti firmi da navodnjava polja i obezbeđuje više  posla, što je dobro i za mesto i za ljude koji se zapošljavaju u ovom preduzeću.

"Lokalna samouprava je sve uradila u skladu sa Zakonom i u dogovoru sa katastrom i  nadležnim Ministarstvom, da li mislite da bi država dozvolila da radimo šta hoćemo i poklanjamo zemljište tek tako. Vodilo se računa o svemu, o svakom metru, a pre svega o poljoprivrednim proizvođačima koji imaju parcele tamo. Ne treba iznositi neistine, jer šaljemo lošu poruku investitorima koji treba da dođu. Vašim izjavama i izrečenim neistinama vi konkretno to radite." - rekao je predsednik Milojičić odgovarajući odborniku Hercenu Radonjiću.

Većinom glasova Skupština je usvojila Rešenje o prestanku dužnosti direktora Centra za socijalni rad Gordani Vakuli, a na mesto vršioca dužnosti direktora Centra imenovan je Ivan Leščešen.

Bez rasprave usvojena je Odluka o zaštiti poljoprivrednog zemljišta, useva i zasada, poljskih puteva i kanala od poljske štete.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar