Moderna farma za tov svinja u Bačkom Brestovcu
Farma tovnih svinja koja je izgrađena u ZZ “Brestovo” u Bačkom Brestovcu jedna je od najmodernijih u okrugu, izjavio je direktor zadruge Vajo Svilar nakon što je predstavnike medija proveo kroz novi objekat koji će moći primiti 550-600 komada tovljenika.
 
Diplomirani menadžer koji je posao u banci zamenio poslom u poljoprivredi, nalazi se na čelu zemljoradničke zadruge koja je u otvaranje farme tovnih svinja uložila 17 miliona dinara. Polovinu investicije pokrila je država kroz podsticaje, ističe Svilar i dodaje da je ostatak novca obezbeđen iz sopstvenih sredstava, delom iz kredita.
 
- Svedoci smo da je kod nas u poslednjih 20-30 godina došlo do velikog pada stočarske proizvodnje, sela odumiru, poljoprivredna gazdinstva nestaju i ljudi se sve teže odlučuju da drže stoku jer im se ne isplati. Mi smo odlučili sami nešto da uradimo za svoju korist, ali i korist sela i cele opštine. Investicija je ozbiljna i uspeli smo da je realizujemo uz podršku Ministarstva poljoprivrede i podrške koju su davali za nove objekte za tov stoke odnosno proširenje poljoprivrednih gazdinstava. Otvaranjem ove farme očekujem da ćemo uspeti da animiramo ljude u selu i opštini da se okrenu stočarstvu i da u toj grani vide svoju šansu, ističe Svilar.
 
Farma je opremljena automatizovanim sistemima za ishranu i pojenje stoke, što će osim uštede u hrani i vodi skratiti dužinu tova. Uz objekat za smeštaj izgrađen je silos kapaciteta 15 tona iz koga će sistemom cevi hrana dolaziti do boksova gde se nalaze tovljenici.
 
Uz pomoć video nadzora pratiće se ponašanje svinja u boksovima, a ventilatori će automatski provetravati prostoriju. Ovakva kompjuterizovana farma iziskuje samo jednog radnika.
 
Preduslov za uspešan tov je i ulaganje u genetiku. U narednih nekoliko dana na brestovačku farmu će stići visokokvalitetna prasad iz Nemačke, što bi uz vrhunski objekat trebalo da omogući proizvodnju kvalitetnih tovljenika.
 
Da je na ovoj farmi primenjena najsavremenija tehnologija u izgradnji i opremanju uverio se i pomoćnik predsednice opštine Odžaci Andrija Hajdu, koji je u lokalnoj samoupravi zadužen za poljoprivredu i privredu.


 
- Drago mi je što je jedan mlad proizvođač i mlad zadrugar video svoju šansu u stočarstvu. Država pomaže mlade poljoprivrednike i svako ko hoće da se bavi poljoprivrednom proizvodnjom i ima dobru ideju treba da iskoristi podsticaje i subvencije, ne samo u stočarstvu, nego i u voćarstvu, ratarstvu… Na raspolaganju su im nacionalni i pokrajinski konkursi, a sada su dostupna i sredstva iz IPARD fondova i svako se u tim konkursima može pronaći. Naš domaćin je dobio povraćaj dela sredstava i vidimo da sistem funkcioniše, istakao je Hajdu.
 
“Brestovo” je jedna od najstarijih zemljoradničkih zadruga u Bačkom Brestovcu i vodeći je otkupljivač tovnih svinja i junadi u opštini Odžaci i šire. Direktor Svilar kaže da će otvaranjem sopstvene farme moći isporučivati tovne svinje kupcima i onda kada je ponuda tovljenika na tržištu mala.
 
- Naše tržište su trenutno dve domaće klanice, to su naši redovni kupci. Međutim, u određenim periodima godine, posebno leti, desi se da nije dobra ponuda tovljenika i mi ne možemo uvek odgovoriti njihovim zahtevima. Upravo zato da ne bi gubili poznatog kupca koji uredno plaća, došli smo na ideju da proširimo delatnost i krenemo u sopstvenu proizvodnju. Kroz dva i po do tri turnusa svinja koliko ćemo izbacivati godišnje, bićemo u situaciji da kupce zadovoljimo robom sa sopstvene farme, navodi Svilar.
 
Dok većina farmera zbog nesigurne otkupne cene smanjuje broj stoke, ZZ “Brestovo” ulaže u izgradnju savremene farme za 600 tovnih svinja, a to je samo prva faza planirane investicije. U drugoj fazi je predviđena izgradnja još jednog objekta za tov svinja, ali nešto većeg kapaciteta.
 
- Cilj je da sa ta dva objekta dođemo do godišnje proizvodnje od 4.000 komada tovnih svinja. Treća faza je poslednja i traži najveću investiciju, to je izgradnja prasilišta. Želimo da organizujemo sopstvenu proizvodnju prasadi za našu farmu i da sami obezbedimo nazimice i krmače, i na taj način zaokružimo celu priču. Pošto imamo i sopstvenu ratarsku proizvodnju na nekih stotinu hektara trenutno, nadamo se da će se ona i uvećati i da ćemo biti u situaciji da sami proizvodimo i hranu za naše farme, zaključuje Svilar.
 

Izvor: ico.rs 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Vladimir Živojinović

28.11.2020 | 03:17
postovani , za ovakvu farmu zanima me koliki plac je potreban sa bude
Postavi komentar