Mirović obišao radove na prevodnicama Šebešfok i Bezdan

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obišao je radove na vodoprivrednim objektima – prevodnicama Šebešfok i Bezdan na kanalu Baja–Bezdan, koji će, kako je najavljeno, posle više decenijabiti u funkciji do leta.

Reč je o sanaciji ustave i prevodnice Šebešfok i prevodnice Bezdan, projektima koji se realizuju preko IPA programa prekogranične saradnje Mađarska–Srbija. Ukupna vrednost projekata je 8,7 miliona evra. Time će se povećati nivo zaštite od poplava, stvoriti uslovi za prelazak brodova iz Dunava u kanal Baja–Bezdan i obezbediti puna operativna funkcija kanala, što će doprineti razvoju ekonomije i nautičkog turizma.

Gradnačelnica Sombora Dušanka Golubović istakla je da realizacija ova dva projekta ima višestruk značaj za grad Sombor.

-Za ove četiri godine u realizaciju projekata prekogranične saradnje uloženo je više od 10 miliona evra, a najveći sufinansijer svih projekata na teritoriji Grada Sombora je Pokrajinska vlada – rekla je Golubović.

-Od 1988. godine nismo imali radove na uređenju ove brodske prevodnice, koja je izgrađena sredinom 19. veka. Realizacija ove investicije imaće višestruk značaj za sistem odbrane od poplava, transport i razvoj turizma – rekao je Mirović.

U sistemu vodoprivrede u AP Vojvodini, kako je dodao Mirović, ima mnogo novih konkretnih projekata koji se realizuju preko IPA programa, sredstvima Evropske unije, kao i projekata koji se finasniraju iz republičkog i pokrajinskog budžeta, ali i Razvojnog fonda Ujedinjenih Arapskih Emirata.

-U protekle četiri godine uradili smo veliki posao. Očekuje nas ove godine nastavak radova na rekonstrukciji dvonamenskih sistema i velikih regionalnih sistema u hidrosistemu Dunav–Tisa–Dunav. Nastavićemo i u narednom periodu istim tempom sa još više sredstava kako bismo završili ovaj posao –najavio je Mirović.   

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar