Ministar Nedimović i gradonačelnica Golubović posetili kompaniju Agriser iz Aleksa Šantiću

U Aleksa Šantiću kompanija Agriser organizovala je svečano obeležavanje završetka prve faze izgradnje i rada ove fabrike, koja posluje u sastavu italijanske kompanije Ferero.

Tom prilikom u goste su pozvani ministar poljoprivrede republike Srbije Branislav Nedimović, pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević, gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović i njen zamenik Antonio Ratković kao i načelnik odeljenja za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Vladimir Katanić i član gradskog veća za oblast komunalna delatnost i investicije Miroslav Kovačić.
 
U delegaciji koja je na poziv prisustvovala obeležavanju završetka prve faze bio je i Italijanski ambasador u republici Srbiji nj.e. Karlo Lo Kašo, predstavnici italijanske kompanije Ferero i njihovi poslovni partneri.
 
Gosti su na terenu upoznati sa stanjem zasada, kao i sa najsavremenijim načinom sadnje, navodnjavanja i održavanja leske tj lešnika.
 
Ovo je samo prva faza rekao je Aleksandro Bokardo predstavnik kompanije koji je prisutne u kratkoj prezentaciji upoznao da je kompanija sa sadnjom sadnica leske krenula 2014 na 19 ha da je proširena na još 60 he, te da je matični zasad sertifikovan za proizvodnju sertifikovanog sadnog materijala. Do 2017. se koristio sadni materijal iz Italije a od 2018. godine se počelo sa proizvodnjom sopstvenog sadnog materijala.
 
U narednih nekoliko meseci pripremiće strateško planiranje razvoja lanca vrednosti do 2025. godine i detaljan operativni trogodišnji plan rada. U narednim fazama osim proširenja proizvodnje preko kooperanata, razvoja sadnog materijala i otkupa, planirano je do 2025. godine i izgradnja pogona za preradu i pakovanje poluproizvoda.
 
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović obraćajući se poljoprivrednicima je istakao da danas imamo dve važne poruke.
- Prvo nije tačno da će Ferero prestati sa proizvodnjom i otkupom, a to je dokaz 600 ha zasada i 190 kooperanata. Drugo, je ulazak u drugu fazu a to je izgradnja pogona za preradu. Ovo je proizvodnja koja se strateški dugo planira jer lešnik je biljka koja živi i rađa preko 60 godina. Ovo je mlada poljoprivredna proizvodnja u Srbiji, koja zahteva ne toliko velika ulaganja a prihodi su izuzetno veliki koji dolaze nakon tri do četiri godine, istakao je ministar Nedimović i dodao:
- Nema limita u pogledu proizvodnje lešnika, ne može doći do zasićenja svetskog tržišta, jer toliko lešnika fali u decenijama koji dolaze ispred nas da jednostavno ne možemo doći u situaciju kao sa malinom ili nekom drugom poljoprivrednom proizvodnjom da za par godina dođe do plafona. Toga ovde nema, tih izazova nema, rekao je Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović prilikom boravka u Aleksa Šantiću.
 
Izvor: Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću Sombor
 

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar