Među najdorovitijom decom Srbije: Uroš Kalinić iz Prigrevice u septembru u Petnici

Uroš Kalinić ima 14 godina, završio je sedmi razred osnovne škole i o njegovim uspesima već smo i ranije pisali (OVDE).

Ovaj ,,Lički biser iz Prigrevice'' izuzetno je svestran učenik, a povrh toga i skroman. Pored fantastičnog uspeha u školi, velikog broja diploma koje je doneo sa različitih takmičenja, bavljenja sportom i očuvanjem tradicije, ovaj dečak je izabran da krajem septembra meseca bude među najdarovitijom decom Srbije u Istraživačkoj stanici Petnica. U pitanju je program za osnovce, a Urošu je ovo prvi put da ide u Petnicu a, kako kaže za 025info web portal, presrećan je zbog toga i jedva čeka da krene.
 
- Želim da doživim naučno istraživanje. Očekujem da ću videti primenu nauke u savremenom svetu, da ću otkriti čime želim da se bavim i da će mi nauka biti predstavljena u pravom svetlu, kaže ovaj šarmantni dečak.
 
Program za osnovce u Petnici je višedisciplinarni. Učenici će moći da se neposredno angažuju u aktivnostima teorijskog, praktičnog i istraživačkog karaktera, u oblasti astronomije, biologije, elektronike, fizike, hemije, geografije, geologije, arheologije, matematike, psihologije, računarstva i svih drugih oblasti nauke koje su zastupljene u IS Petnica. 
 
U velikoj konkurenciji, pored Uroša Kalinića, iz opštine Apatin je samo još jedna učenica izabrana da ide u Petnicu, a u pitanju je Anja Dobrijević iz Apatina.
 
Roditelji dece snose troškove puta i oko 40% troškova boravka. Međutim, s obzirom na značaj obrazovanja kome lokalna samouprava poklanja punu pažnju, opština Apatin finansira odlazak dece u IS Petnica.  
- Iskustvo boravka i rada u toj instituciji izuzetan je osnov za dalji razvoj učenika. Veoma smo ponosni na svaki uspeh naših učenika, te se trudimo da ih na adekvatan način nagradimo za to, jer je neophodno da znaju da neko brine o njima i ceni njihov rad i trud, kažu iz lokalne samouprave.
 
Uroševa majka Slavica i više je nego ponosna na svog sina. Pitali smo je koja je tajna odgajanja tako vrednog dečaka:
- Poruka roditeljima je da podrže svoju decu. Ne treba roditelji da budu ti koji nešto žele, već deca. Pored talenta koji svako od nas treba da prepozna u svom detetu, potrebno je još puno rada i truda. A mi smo tu da ih volimo, usmerimo i budemo im najveća podrška, ističe Slavica Kalinić.
 
Uroš kaže da mu je omiljeni predmet matematika, da se nada da će izvući ono najbolje iz svog odlaska u Petnicu i da će nas nakon toga obradovati sa još mnogo nagrada i diploma. Pored roditelja, ovaj mladi Prigrevčanin izdvaja nastavnicu matematike Ružicu Bulat, kao i svoju učiteljicu Snežanu Nišević, za osobe koje su takođe veoma zaslužne za sve njegove dosadašnje uspehe.
 
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar