Mandić: Deca u vrtićima brzo su se navikla na nove mere

Predškolska ustanova Pčelica Apatin od kada je proglašena epidemija i vanredno stanje u zemlji, radi u potpuno novim, nikada ranije doživljenim uslovima. Tako su do sada, prema rečima direktorke Biljane Mandić, rad prilagođavali novonastaloj situaciji sledeći uputstva i preporuke Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva zdravlja, te su prolazili kroz nekoliko faza.

Od 16. marta do 11. maja  nije bilo neposrednog rada sa decom, svi objekti ustanove su bili zatvoreni. Online rad sa decom, uz veliku i značajnu podršku i pomoć roditelja, postao je jedini način rada. Stvoreni su novi modeli komunikacije sa porodicom, prvenstveno putem viber grupa, ali i uz pomoć sms poruka, mail-ova, mesindžera ili putem telefonskog kontakta – priča direktorka Ustanove.

Nakon pprestanka vanrednog stanja, 11. maja, započinje prva faza otvaranja vrtića, te su tako četiri objekta u Apatinu primala decu, dok se rad u ostalim objektima još uvek nije pokretao jer nije postojalo interesovanje roditelja.

-Od 18. juna na snazi su vanredne mere, za letnji raspust radila su samo dva dežurna objekta u Apatinu, Bubamara (Blok 112) i Jaslice. Ovo je druga faza otvaranja vrtića. Novu školsku godinu počeli smo 1. septembra potpuno spremni u materijalno-tehničkom, kadrovskom i organizacionom smislu. Rade svi naši objekti, ukupno njih deset, na teritoriji cele opštine. Radimo po modelu takozvanog ograničenog kapaciteta, jer je povratak u vrtić najavilo 88,3 posto roditelja. Odluku o ovakvom načinu rada doneli smo u saradnji i uz saglasnost lokalne samouprave  i Opštinskog kriznog štaba, Zavoda za javno zdravlje Sombor i Doma zdravlja Apatin. Za decu koja ne idu u vrtić, a na osnovu odluke roditelja, organizuje se i nudi online rad. Kroz svakodnevno izveštavanje i analizu podataka može se videti da se dnevna prisutnost dece kreće od oko 60 odsto do 80 odsto. Nešto je veća dnevna prisutnost u drugoj polovini septembra, u proseku oko 70 odsto. Rad u ustanovi se odvija prema propisanim procedurama. Svakodnevno se prati zdravstveno stanje dece i epidemiološka situacija na teritoriji naše opštine – kaže Mandić i dodaje da do sada nisu imali nikakvih problema u radu te izražava nadu da će tako biti i ubuduće.

Deca su, kako kaže Mandić, brzo prihvatila nova pravila ponašanja u vrtiću, odnosno, poštovanje propisanih mera.

-Nismo imali problema što se tiče prilagođavanja novim merama, brzo su se navikli na merenje temperature, pranje ruku alkoholom i uopšte mnogo češće pranje ruku i slične mere. Ono na šta je bilo najteže navići se jesu maske na licima vaspitača, medicinskih sestara i svih zaposlenih. Nedostaje mimika lica, a glas ima određenu dozu izmenjenosti i često mora da bude jači, glasniji, da bi razumeli šta se priča. Vaspitačima nošenje maske tokom trajanja radnog vremena predstavlja veliki problem – priča Mandić i dodaje da ni među zaposlenima ni decom nije bilo obolelih od Kovid 19, kao ni sumnji na postojanje ove bolesti. 

 

 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar