Lička olimpijada u Apatinu 1. avgusta

Jedanaesta Lička olimpijada održaće se 1. avgusta u Banji Junaković. Na njoj će se učesnici, prema utvrđenim propozicijama, takmičiti u deset disciplina tradicionalnih starih sportova i to trčanje u vreći (deca), vučenje kuke, skok u dalj iz mesta, pretezanje štapa, hodanje po brvnu, obaranje ruke, skok u vis iz mesta, penjanje uz stožinu, bacanje kamena sa ramena, nadvlačenje konopa. Olimpijada će, uz bogat kulturno-umetnički program, kako kažu domaćini Opština Apatin i Zavičajno udruženja Ličana Nikola Tesla iz Apatina, biti mesto prijateljskog druženja sa učesnika i gostiju.

Nakon dočeka i postrojavanja ekipa za defile, u 10 časova biće organizovano svečano otvaranje. Potom sledi trka dece u vrećama i nadmetanje u sportskim disciplinama, pa ručak. Organizator obezbeđuje ručak na vojnički način za sve učesnike i goste kao i prostor i drva za pečenje jagnadi-prasadi koje su učesnici doneli. Nakon ručka planiran je nastavak takmičenja te proglašenje ekipnih pobednika i dodela nagrada.

Ovom Olimpijadom Opština Apatin odaje dužno poštovanje prema uspomenama, koje Ličane istorijski vežu za njihove matične krajeve. Nadmetanjem u starim borilačkim veštinama i sportovima organizatori su hteli da podsete na tradiciju, koja je Ličane vekovima uzdizala i dičila zajedno sa njihovim pesmama, šalama, melosom i folklorom.

 
.
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar