Lakše oboleli medicinski radnici, policajci, vojnici  biće smeštani i u Banji Junaković

Povodom netačnih informacija koje su se pojavile tokom vikenda, a koje su unele nemir među građanima, medijima se obratio predsednik opštine Apatin i komandant štaba Milan Škrbić.

-Povodom određenih izjava koje su putem svojih lokalnih tabloidnih medija u javnost izneli minorni lokalni političari, verovatno kako bi u ovom ozbiljnom trenutku dobili malo na popularnosti, a čemu sad apsolutno nije vreme, Opštinski štab za vanredne situacije ima obavezu da građane obavesti o određenim činjenicama, a sve u cilju adekvatnog obaveštavanja javnosti u uslovima vanrednog stanja. Shodno odluci Pokrajinskog štaba za vanredne situacije, Specijalna bolnica za rehabilitaciju Junaković je određena kao objekat za prihvat najlakših slučajeva zaraženih virusom kovid-19, pre svega lekara, medicinskog osoblja, kao i pripadnika vojske i policije koji su se zarazili obavljajući svoju dužnost i radeći svoj posao, nesebično žrtvujući sebe i svoje zdravlje za dobrobit svih nas. Ovo nije ništa neuobičajeno niti strašno jer ovakvih objekata sada već ima mnogo na čitavoj teritoriji R. Srbije. Ovi hrabri ljudi moraju negde da se leče i umesto da ih kao heroje ugostimo i omogućimo im brz oporavak, u našoj javnosti se oni pokušavaju predstaviti kao nekakva opasnost, što je sramno – rekao je Škrbić.

Kako je rekao Škrbić ovakvi navodi onih koji žele da dobiju koji glas više na sledećim izborima su nehumani, sebični i u krajnjoj liniji kukavički. Opštinski štab, kako je rekao Škrbić, nije ni mogao da odlučuje o ovome jer je Banja Junaković pokrajinski objekat, ali i da je mogao - doneo bi istu odluku jer je to humano i u interesu svih.

-Ovaj objekat je izabran upravo zato što je izvan grada, izdvojen i pogodan za smeštaj pacijenata čemu i inače služi, a sve kako ne bi bilo rizika po građane opštine Apatin. Nekome bi izgleda više odgovaralo da lekare, medicinske sestre, vojnike - ljude koji se bore za Srbiju, ostavimo na ulici. Objekat Banje Junaković i čitava opština Apatin će pružiti gostoprimstvo našim lekarima, vojnicima i policajcima, a političari koji na ovaj način pokušavaju da šire paniku neka se zapitaju kako se brani i čuva svoja zemlja, i šta će jednoga dana pričati svojoj deci, kako su se poneli tokom ove krize – rekao je Škrbić i podsetio da širenje netačnih informacija, uznemiravanje javnosti, unošenje panike, širenje mržnje spada u krivično delo pogotovo jer je na snazi vanredno stanje koje je uvela Vlada Republike Srbije.

Škrbić je pročitao i Zaključak koji je doneo krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19 Republike Srbije na svojoj 15. sednici održanoj 10.04.2020. u kom se navodi da će za vreme trajanja vanrednog stanja proglašenog usled pojave i širenja zarazne bolesti kovid-19, zdravstveni radnici, zdravstveni saradnici i druga lica zaposlena u zdravstvenim ustanovama iz Plana mreža zdravstvenih ustanova, vojnih zdravstvenih ustanova, državnim organima i pravnim licima osnovanim sredstvima u javnoj svojini za koje je posebnim zakonom predviđeno da obavljaju poslove zdravstvene delatnosti, kao i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i pripadnici Vojske Srbije, odnosno zaposlenih u Ministarstvu odbrane, kod kojih je dijagnostikovano prisustvo zarazne bolesti kovid-19 dobijene u vršenju radne obaveze, upućuju na lečenje u Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju Junaković u Apatinu, Institut za rehabilitaciju Selters banja u Mladenovcu, Specijalnu bolnicu Banja Koviljača, Institut za lečenje i rehabilitaciju Niška Banja i u Specijalnu bolnicu Merkur u Vrnjačkoj Banji. Upućivanje će se vršiti po teritorijalnom principu, a preko nadležnih zavoda za javno zdravlje.

 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar