Kuljankama nagrada za najbolji film
Na međunarodnom filmskom festivalu FROM, koji se bavi romskom tematikom, novinarkama iz Kule Lei Kotlici i Maji Leđenac, pripala je nagrada za najbolji film.
Festival je održan u „Državi umetnosti“ u Malom Iđošu od 29. juna do 01. jula, gde je prikazano više od dvadeset filmova iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Irana, Kanade, Francuske i Bugarske, uključujući filmove sa partnerskog festivala „Balkans Beyond Borders“.
 
Dokumentarni intervju „Ispričaj svoju priču“ koji su uradile Kuljanke, govori o piscu Ištvanu Farkašu i njegovom životnom putu koji ga iz rodnog grada Sombora vodi do Novog Sada, a potom i do Nemačke, sve do povratka u Srbiju i načina života koji trenutno vodi radeći kao sakupljač sekundarnih sirovina.

U žiriju festivala bili su Danica Maksimović, Ivan Karl i Ivan Velisavljević, koji su u obrazloženju istakli da pobednički film novinski sažeto i hrabro daje priliku glavnom junaku da ispriča svoju priču.
 
Film je nastao u okviru istoimenog projekta koji sprovodi Centar za interkulturnu komunkaciju iz Novog Sada, uz podršku Fonda za otvoreno društvo. Takođe, osnovan je i sajt www.ispričajsvojupriču.rs gde su pripadnici različitih manjinskih zajednica u mogućnosti da podele svoja lična iskustva. Cilj projekta je da se iz perspektive ličnih priča, građanima približe osećanja pripadnika manjinskih zajednica i njihov doživljaj društva u kojem žive, kako bi se na taj način doprinelo boljem međusobnom razumevanju, prepoznavanju zajedničkih problema i boljoj komunikaciji.
 

Izvor: kula.rs 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar