Kula obeležila Dan opštine

Tokom prošle nedelje održan je niz kulturnih dešavanja posvećenih sećanju na Dan oslobođenja Kule u Prvom svetskom ratu. Centralna proslava priređena je u prepunoj pozorišnoj sali Kulturnog centra u Kuli, uz sjajan nastup mešovitog orkestra pod rukovodstvom Teodore Dimitrijević, koji je izvodio domaću i stranu filmsku muziku, ali i obrade popularnih rok hitova.

Prikazan je i petnaestominutni film o aktivnostima i rezultatima koje je Opština postigla u proteklom periodu. Prisutnima se obratio predsednik Opštine Kula, Damjan Miljanić. On je najavio nove infrastrukturne projekte u svim mestima opštine i rekao da će nastaviti da unapređuje programe koji su okrenuti prema građanima. Miljanić je istakao dobru saradnju Opštine sa Pokrajinom i Republikom i podsetio da je zajedničkim snagama urađen niz projekata koji su poboljšali kvalitet života građana.

Inače, odluka o obeležavanju Dana opštine Kula doneta je na sednici Skupštine opštine 12. februara 2015. godine, dok je Komisija za utvrđivanje naziva ulica i određivanje praznika razmatrala dostavljene predloge i mišljenja i donela zaključak da se za Dan opštine utvrdi 16. novembar.

Hrabri dobrovoljac iz Amerike, Kuljanin Đura Bogojevac, vratio se u domovinu po objavi rata 1914. godine. Posle četiri godine ratovanja, u činu narednika, na čelu svog voda u sastavu čete pod komandom poručnika Radovana Matejića, Bogojevac je došao u svoje rodno mesto kao oslobodilac. Bilo je to 16. novembra 1918. godine, na Đurđic.

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar