Kuća Turski konačno otključana: Na pomolu idejno rešenje budućeg apatinskog Muzeja

Nakon što je na 25. sednici Skupštine opštine Apatin usvojen predlog o pribavljanju nepokretnosti br.7372 k.o. Apatin u javnu svojinu opštine Apatin, poznatije kao ,,Kuća Turskog'', a koja treba da se restauira i pretvori u Muzej, javnost je pokazala veliko je interesovanje. Gotovo svi nacionalni mediji preneli su ovu vest, a danas je povodom idejnog rešenja budućeg muzeja na konferenciji za novinare govorila Dubravka Korać, zamenica predsednika opštine Apatin.

- Kuća Turski, a koja je godinama bila zaključana, izazvala je izuzetno interesovanje među našim sugrađanima. Neki od njih sećaju se ovog zdanja iz perioda kada je ono bilo mnogo reprezentativnije i uređenije nego sada. Pre dve nedelje smo započeli sa akcijom uređenja prednjeg i zadnjeg dvorišta, posečana je samonikla šuma, da bismo uopšte mogli prići dvorištu i početi sa radovima, rekla je za 025info Koraćeva.
 
Prema rečima zamenice predsednika opštine, primarni cilj otvaranja Muzeja u Apatinu je razvoj turizma opštine, jer uređenjem jednog ovakvog objekta dobijamo prostor u kom svaki turista može da provede sat, dva ili više, upozna se sa istorijom, zainteresuje za neke druge lokacije. Sem toga, postavka nam je neophodna, zbog naših najmlađih sugrađana, jer će na jednom mestu moći saznati sve o opštini u kojoj žive, a iskustva su nažalost pokazala da veoma malo znaju, ne samo oni, već i mi stariji.
 
 
- Prvo što je zamišljeno jeste da ovde postoji jedna istorijska, odnosno arheološka postavka, a koja se odnosi na najraniji period koji je poznat u našem gradu i ta postavka bi se nalazila upravo u ovom prvom delu kuće desno od ulaza, u prve 4 prostorije. U svakoj od narednih soba zamislili smo da se nalaze eksponati koji predstavljaju određene nacije koje žive na teritoriji opštine Apatin. Tu ćemo zapravo predstaviti istoriju i kulturu tih naroda.  Dvorište treba da ima dva nivoa. Iskopali bismo jedan podrum u dvorištu u kom bismo na adekvatan način konzervirali eksponate koje bismo izložili. Takođe, tu bismo formirali galeriju i depo muzeja. U našoj opštini postoji veliki broj vrednih umetničkih dela, a koji se nalaze, kako u samoj zgradi opštine, tako i po drugim institucijama, školama, u Banji Junaković. Želja nam je da sva ta umetnička dela prenesemo u muzejsku galeriju, gde bi bila i adekvatno zbrinuta. U gornjem delu dvorišta biće izložene skulpture, a takođe ćemo i pejzažno urediti dvorište, zasaditi stare vrste koje su nekada bile karakteristične za naše podneblje, možda i neke vodene površine, ali otom - potom, rekla je na konferenciji Dubravka.
 
 
Kako saznajemo od Koraćeve, kuća koja je nekada bila štala biće pretvorena u neku vrstu interaktivnog prostora. U planu je da se naprave dve ili tri radionice starih zanata, pre svega, tkačka i radionica pletenja pruća, gde bi se proizvodili suveniri za prodaju u muzeju, a koji će biti karakteristični za Apatin. Tavan je predviđen za prostor u kom bi bilo moguće održati neke projekcije, predavanja i slično.
 
 
- Zadnje dvorište je takođe veoma interesantno, pre svega zbog čardaka koji se prostire celom širinom dvorišta i tavanskog dela. Tu smo predvideli da napravimo pozornicu na otvorenom, mesto gde može da se pusti neka filmska projekcija, održi manji koncert i slično. Ova ideja će biti posebno interesantna ukoliko sam čardak idejnim rešenjem budemo mogli pretvoriti u galeriju sa koje može da se posmatra program. Levi, manji deo kuće, kad se u nju uđe, predviđen je za radni deo. Tu bismo preselili biblioteku, jednu prostoriju bismo uredili kao suvenirnicu i jednu za muzejsko osoblje, otkriva zamenica predsednika opštine.
 
 
U lokalnoj samoupravi očekuju da idejno rešenje relativno brzo bude gotovo, a onda se kreće u budžetiranje cele ove zamisli,a potom i realizacije samog projekta. 
 
 
- Početkom novembra već imam zakazan odlazak u Nemačku na razgovore vezano za ovaj projekat, konkurisali smo takođe na jedan projekat prekogranične saradnje sa Hrvatskom, opet vezano za ovo zdanje, kontaktirali smo Ministarstvo kulture i dajemo sve od sebe da što više novaca obezbedimo iz različitih fondova, jer je naš budžet relativno ograničen i nije realno da, pored svih potreba u gradu, mi isfinansiramo kompletnu rekonstrukciju kuće u muzej, zaključuje Dubravka Korać.
 
Realizacijom adaptacije Kuće Turski i nastankom Muzeja, Apatin će dobiti mesto sa kojim će moći da se ponosi i koje će naslediti generacije koje dolaze.
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar