Kuća grofa Turskog biće savremen muzej

Opština Apatin otkupila je staro zdanje izuzetne arhitektonske vrednosti, u samom centru grada, koje već decenijama propada. Za njegovu obnovu potrebna su, kažu, velika finansijska sredstva i brojne dozvole Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika. U potragu za novcem već su krenuli, kako bi napravili savremeni muzej, sa digitalnim sadržajem, zanimljiv turistima i posetiocima.

Kuća grofa Turskog, tako je u Apatinu svi znaju. Stariji građani je pamte iz nekog lepšeg perioda, a neki su i lično poznavali njenog vlasnika.

"Turski je bio fantastičan čovek, dobar i jako bogat. Bio je ili Nemac ili Mađar. Imao je veterinarsku stanicu. Stanovao sam pored pa sam ga i lično poznavao", navodi jedan od građana Apatina.

Izgrađena 1920. godine, jedno je od najlepših i arhitektonski najvrednijih zdanja, upravo zbog toga što je građena od cigle proizvedene u ciglani porodice Majer.

"Kuća je zaista specifična, jer je njena fasada izgrađna od takozvane klinkers cigle - svilene cigle. To je bila cigla koja se od svih četrdeset ciglana, koliko je tada postojalo ovde u Apatinu, proizvodila jedino u toj Majerovoj ciglani, iz razloga što je bila veoma skupa", navodi Boris Mašić, istoričar.

Opština je otkupila ovaj objekat sa namenom da se od nje napravi muzej u kojem će biti smeštena sva umetnička dela koja se nalaze u Apatinu. Potrebna su, kažu, velika finansijska sredstva.

"Predviđeno je da se u naredne tri godine otplati sama kuća, njena cena nije bila mala, ali mislim da je ovo od velike vrednosti za opštinu", navodi Dubravka Korać, zamenica predsednika opštine Apatin.

Muzej će biti prava istorijska i kulturna riznica grada, koja će posetioce najverodostojnije upoznati sa onim što se ovde vekovima dešavalo i stvaralo. Ipak, na njega će, veruju, najviše biti ponosni Apatinci.

Izvor: RTS


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar