Krupnim koracima ka poboljšanju primarne zdravstvene zaštite na teritoriji opštine Apatin

Opština Apatin u poslednje dve godine najbolji je primer dobre prakse kada je u pitanju saradnja između lokalne samouprave i Doma zdravlja. Primarna zdravstvena zaštita prioritet je nad prioritetima, a to se u praksi u poslednje dve godine zaista i pokazalo, bar kada je apatinska opština u pitanju.

Primarnoj zdravstvenoj zaštiti preko 80 miliona iz opštinskog budžeta za samo dve godine
 
- Svi se dobro sećamo kakva nas je situacija zatekla 2016. godine kada je Dom zdravlja u Apatinu u pitanju. Vozni park je bio u katastrofalnom stanju, imali smo milionski dug u apotekama, loše uslove u seoskim zdravstvenim stanicama, gotovo neupotrebljive sanitarne čvorove... Podsetiću vas da se tada iz opštinskog budžeta za primarnu zdravstvenu zaštitu izdvajalo milion i 400 hiljada dinara na godišnjem nivou, dok je ta slika danas potpuno drugačija, priseća se Branka Bajić, pomoćnik direktora Doma zdravlja u Apatinu.
 
 
Prema rečima Bajićeve, 2017. godine opština Apatin iz budžeta je izdvojila ya primarnu zdravstvenu zastitu 40 miliona dinara, a ove godine će verovatno i ta cifra biti premašena. 
 
Još jedno novo sanitetsko vozilo
 
 
 
2017. godine Dom zdravlja Apatin postao je bogatiji za sanitet za hitnu pomoć, a samo godinu potom, upravo ovih dana, u apatinski Dom zdravlja stiglo je još jedno novo vozilo. U pitanju je  moderan transportni sanitet vrednosti 4,5 milona dinara.
 
 
- Ovo je transportni sanitet i vrlo je sličan sanitetu hitne pomoći. Ovo vozilo služiće za transport pacijenata, kako do Sombora, tako i do Novog Sada i Beograda. Mi svakodnevno imamo pacijente koji se voze do Sombora, Novog Sada, pa i Beograda i ovo vozilo će nam umnogome olakšati posao. Radi se o sanitetu marke Pežo 1.9, snage 96 kilovata, i u njemu je dodatno napravljen pretvarač za struju, što znači da će svi aparati koji su od bitnog značaja moći da se koriste u njemu. Vozilo je opremljeno bocama za kiseonik, pretvaračem koji je izuzetno bitan, nosilima, kardiološkom stolicom i dva sedeća mesta. U ovom sanitetu istovremeno možemo voziti 3 pacijenta, jednog na nosilima i dva sedeća. Često imamo takve situacije, kada na primer za Beograd ili Novi Sad ide jedan ležeći pacijent, a usput vozimo i dva sedeća. U takvim situacijama nam obično trebaju tri vozila, te je ovo izuzetno ekonomično, istakla je Branka Bajić
 
 
 
Ugradnja lifta
 
U zgradi Doma zdravlja, a koja je jedna od najfrekventnijih, nikada nije postojao lift, a što je umnogome otežavalo rad zaposlenih. Na prvom spratu su lekari opšte prakse, a sprat više laboratorija i specijalističke ordinacije do kojih je bilo, naročito starijim sugrađanima, izuzetno teško doći. 
Uskoro, na zadovoljstvo svih stanovnika opštine Apatin, pomenuta zgrada Doma zdravlja biće osavremenjena i bogatija za dugoočekivani lift. 
 
 
- Za opštinu Apatin kvalitet pružanja usluga zdravstvene zaštite na prvom je mestu. Posebno mi je drago što je upravo ovaj lift bio jedan od predizbornih obećanja Srpske napredne stranke 2016. godine, poput jaslica koje smo već završili, a sad evo ulazimo i u realizaciju izgradnje preko potrebnog lifta. Vrednost ove investicije iznosi 5,5 milona dinara, a rok za završetak radova je 20. januar 2019. godine. Izgradnja lifta deo je projekta koji se zove ,,Apatin, opština za sve nas'', a koji se fokusira na poboljšanje kvaliteta života građana naše opštine, rekla je Dubravka Korać, zamenica predsednika opštine Apatin.
 
 
Škola za trudnice
 
Opština Apatin, u okviru projekta populacione politike i demografije, ulazi u projekat osnivanja škole za trudnice, a koja kod nas nikad nije postojala, već su buduće mame morale putovati u Sombor.
 
- U narednih mesec dana biće uređene prostorije u kojima će se odvijati škola za trudnice, takođe u sklopu Doma zdravlja. U pitanju je jedan zaista lep projekat. Svim budućim majkama u ovoj školi ćemo obezbediti prijatan boravak, gde će moći slušati predavanja o najbitnijim stvarima koje mogu mogu očekivati tokom svoje trudnoće. Takođe, za svaku od njih obezbedićemo i adekvatne poklone pre polaska u porodilište, a gde će se nalaziti sve ono što će im biti potrebno, njima i njihovim bebama, za prve dane provedene u porodilištu. Škola za trudnice biće besplatna za sve korisnice, najavila je Dubravka Korać.
 
Zdravstvene stanice u selima apatinske opštine
 
- Veoma sam zahvalna lokalnoj samoupravi što prepoznaje značaj primarne zdravstvene zaštite i nesebično nam pomaže. Moram priznati da nije ni malo jednostavno, jer nas je sačekao zaista velik broj problema koje treba rešiti i nismo znali odakle krenuti. Zdravstvena stanica u Kupusini bila je pred rušenjem i to je prvo što smo morali uraditi. Veoma je važno da i stanovnici sela imaju podjednake uslove kao i stanovnici grada. U Sonti i u Prigrevici smo, zahvaljujući donacijama, ugradili tri klime, jer je praktično bilo nemoguće tamo raditi leti, kaže pomoćnik direktora Doma zdravlja Apatin.
 
Problem kadra prisutan je u celoj zemlji, pa tako i u opštini Apatin. Međutim, kako saznajemo od Branke Bajić, lokalna samouprava i tu pomaže.
 
- Odliv doktora i tehničara oseti se naročito u selima. Ono iza čega čvrsto stojim je činjenica da ni jedno naše selo neće biti ostavljeno bez lekara. Zbog zakona o zabrani zapošljavanja često budemo u problemu, ali opština Apatin nam i tu nesebično pomaže. Trenutno je situacija takva da lokalna samouprava na teritoriji opštine Apatin finansira plate za 4 lekara, jednog u Sonti, jednog u Prigrevici i dva na Hitnoj službi. Takođe, opština finansira bar još desetak tehničara. Sve su to stvari koje puno znače i zahvaljujući kojima možemo dosta dobro da funkcionišemo, govori Bajićeva.
 
Planovi za budućnost
 
Situacija u zdravstvu jedna je od najkomentarisanijih tema današnjice. Problemi u ovoj oblasti nisu od juče i ne mogu se rešiti sami od sebe. S tim u vezi, opština Apatin nastoji da, što je više moguće, poboljša kvalitet zdravstvenih usluga svojim stanovnicima, kako u gradu, tako i u selu.
 
- Osim što će lokalna samouprava nastaviti da ulaže u redovna održavanja svih zdravstvenih stanica na teritoriji opštine i da finansira nedostatak kadrova, ono što nam je u planu za skoriju budućnost to je ultra zvučni aparat, a koji košta oko 5 miliona. Ovaj koji imamo zastareo je i često se kvari, te nam je novi neophodan, naročito zbog ginekoloških pregleda. Voleli bismo nabaviti još jedno sanitetsko vozilo, te se iskreno nadam da ćemo i to uspeti realizovati u narednom periodu. Sadašnji uslovi u Domu zdravlja u Apatinu su dosta dobri, ali postoji još puno stvari koje je potrebno uraditi. Iskreno se nadam da, ukoliko se nastavi ovim tempom, za godinu, dve ćemo se moći pohvaliti odličnim uslovima u našoj ustanovi, zaključuje Branka Bajić.
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar
APATIN WEATHER
Foto nedelje
Foto nedelje
VESTI.RS