lokacija: Apatin
objavljeno: 30.11.1999.

Konferencija za novinare NSZ

Društvo

Danas je u prostorijama skupštine opštine Apatin Direktor nacionalne službe za zapošljavanje filijale Sombor Sekula Tanjević održao konferenciju za novinare na kojoj je govorio o realizaciji mera aktivne politike zapošljavanja u 2009 godini i planiranim aktivnostima za 2010 godinu. Pored Tanjevića na konferenciji su prisustvovali Direktor poslovnice NSZ Apatin Jovo Šašić, zamenik predsednika opštine Apatin Miodrag Bakić i zamenik predsednika skupštine opštine Apatin Mirko Cvetićanin. 

Krajem 2009 godine u zapadno bačkom okrugu registrovano je 21961 nezaposlenih lice od toga u opštini Sombor 7.503, u opštini Apatin 4.391, u opštini Odžaci 4.951 i u opštini Kula 5.116.

Direktor poslovnice NCZ u Apatinu Jovo Šašić izneo je podatke vezane za našu opštinu gde je izražena nepovoljna struktura čak 47 % nezaposlenih čine lica koja su I i II stepena stručne spreme. 940 lica od ukupnog broja nezaposlenih čine lica sa IV stepenom stručne spreme, 1150 lica sa III stepenom, 57 lica sa V stepenom, 107 sa VI stepenom i 78 lica sa VII stepenom stručne spreme.

U 2009 godini u opštini Apatin na neodređeno vreme zaposleno je 651 lice, dok je na određeno vreme zaposleno 1546 lica što ukupno iznosi 2196 lica. 93 lica su otvorila radnje ili preduzeće uz podsticajne mere NSZ u iznosu od 160000 dinara.

Za novo zapošljavanje ukupno 97 preduzeća, radnji i firmi dobilo je podsticajne mere za 143 novozaposlena lica. U prošloj godini zaposleno je na vremenski period od 1 godine 195 pripravnika koji se finansiraju iz pokrajinskog sekretarijata za rad.

Sprovedene su 2 obuke: obuka za rad na računaru koju je završilo 10 lica dok obuka za elekrto zavarivače mig mag postupkom koju pohađa 10 lica. Na javnim radovima je bilo angažovano 60 lica. Na sajmu zapošljavanja koji je odžan prošle godine u Apatinu zadovoljeno je 67 %  radnih mesta koja su poslodavci tražili na sajmu.

Direktor NZS filijala Sombor Sekula Tanjević veći deo konferencije posvetio je 2010 godini što je i interesantno za sve koji se nalaze na evidenciji nezaposlenih lica:

Prilog_Sekula Tanjević NSZ-trajanje 

Lokalna samouprava opštine Apatin aktivno učestvuje u finansiranju i podsticanju kako kratkoročnih tako i dugoročnih planova kada se radi o nezaposlenim licima u našoj opštini kao i sprovođenju niza mera socijalne pomoći najugroženijima.

Treba istaći da je opština Apatin prva došla na ideju i primenila  model zapošljavanja pripravnika volontera  na godinu dana. Ovaj model  Zamenik predsednika opštine Apatin Miodrag Bakić akcenat je stavio na strani kapital i podizanje industrije  kao jedan zdrav osnov za otvaranje novih radnih mesta. U lokalnoj samoupravi opštine Apatin neće biti viška radnika, a sa druge strane neće biti ni otvaranja novih radnih mesta koja se finansiraju iz budžeta dodao je Bakić:

Prilog_Miodrag Bakić sastanak NSZ 1-trajanje
Prilog_Miodrag Bakić sastanak NSZ 2-trajanje
Prilog_Miodrag Bakić sastanak NSZ 3-trajanje     

Treba istaći da je opština Apatin prva došla na ideju i primenila  model zapošljavanja pripravnika volontera  na godinu dana, što je kasnije nastavljeno i od strane Republičkih institucija.

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Izgradnjom 50 parking mesta i rekonstrukcijom Ulice Miloša Oblića, cilj je da se problem parkinga reši kod marketa Idea i...

Upis dece u prvi razred osnovne škole za školsku 2019/2020. godinu počeo je 1. aprila i trajaće do 31.maja 2019....

U Parku heroja, kod Županije, radnici Radne jedinice mehanizacija i održavanje “Zelenila”  postavili su klupu za dojilje. Klupa je postavljena u...

Dani dečjeg stvaralaštva u Apatinu, 23. po redu, ove godine održavaju se pod sloganom  Ljubav.   Dani su...

Rekonstrukcijom fasade i zamenom spoljne stolarije prošle nedelje su krenuli radovi na objektu stanice policije u Apatinu, za...

U organizaciji Fondacije Konrad Adenauer, danas je u Somboru održan simpozijum Nemačka nacionalna manjina i Evropa, na kojem je...