Kompanija Pretty Group iz Bangladeša otvara tekstilni pogon u Somboru

Kompanija trikotaže Pretty Group iz Dake (Bangladeš), nedavno je potpisala ugovor o iznajmljivanju dve hale bivšeg preduzeća Zastava-specijalni automobili u Somboru, radi proizvodnje pletenog tekstila. U toku je adaptacija prostora i useljavanje mašina, a kako je planirano proizvodnja bi trebalo da počne u junu. Sporazumom koji je potpisan sa Ministarstvom privrede, u pogonima ove kompanije u Somboru biće zaposleno u naredne dve godine ukupno 1.100 ljudi, a investitor je dobio sredstva podsticaja od 3,4 miliona evra.

Prema rečima Davora Brečića, predstavnika kompanije, ukupna procenjena vrednost ulaganja ovog giganta iznosi 14,3 miliona evra i biće realizovana putem ulaganja u nove proizvodne kapacitete. Očekuje se godišnja proizvodnja od 2,4 miliona proizvodnih jedinica.

Naime, u prvoj fazi posao će dobiti 300 radnika, a kako obuka bude tekla, širiće se mogućnost za prijem nove radne snage. U ovoj kompaniji tvrde da narudžbina ima dovljno, ali nedostaje kvalifikovana radna snaga.

"Razvojna agencija Vojvodine pružila nam je izvanrednu podršku. U junu prošle godine u kabinetu premijera Aleksandra Vučića ponuđen nam je Sombor gde smo pogledali Industrijsku zonu i odlučili da tu krenemo sa našim proizvodnim kapacitetima. U Zastavi-specijalni automobili možemo da počnemo sa radom bez ikakvih problema, postoji infrastruktura, ali moramo da adaptiramo hale, jer mokri čvorovi ne postoje." - ističe Brečić.

On dodaje da je već sada sasvim izvesno da su hale od 2.000, odnosno, 3.000 kvadratnih metara nedovoljne za planiranu proizvodnju u Somboru, pa će u avgustu ili septembru biti doneta odluka o proširenju pogona na 12.000 kvadrata u Industrijskoj zoni ili na postojećoj lokaciji.

Tekstilna kompanija Pretty Group po zvaničnom portfoliju zapošljava 17.000 radnika i ostvaruje godišnji promet od oko 160 miliona dolara, a u somborskim pogonima bi novo radno mesto našlo čak 1.100 Somborki i Somboraca.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar