Koliko lokalne samouprave ulažu u mlade u Srbiji?

I pored velikih izazova sa kojima se suočavaju mladi - visoka stopa nezaposlenosti, odliv mozgova, niska participacija i slično i dalje jedna četvrtina opština ne izdvaja sredstva za programe, edukacije i podršku mladima, odnosno za aktivnosti koje ne sadrže sport, kaže analiza Koliko lokalne samouprave izdvajaju za sprovođenje omladinske politike Fondacije Ana i Vlade Divac.

Lokalne samouprave u okviru svojih lokalnih budžeta predviđaju sredstva za Razvoj omladine i sporta, namenjena za podršku sportu ali i omladini. Istraživanje pokazuje da se ova sredstva većinski troše na sport - čak 96,7% dok se svega 3,3%  izdvaja za sprovođenje omladinske politike.

Jedan od velikih izazova jeste niska transparentnost jer 85.3% opština ima plan budžeta dostupan na sajtu za 2017. godinu, ali svega 23.5% opština ima objavljen završni račun na svom sajtu. Ovo je veoma važno jer na osnovu završnih računa znamo kako su sredstva potrošena. Tako je jedna opština predvidela svega 10.000 dinara za mlade, međutim čak ni tih 10.000 nije realizovano. Stoga vrlo često nije najjasnije na koji način se troše i ova mala sredstva predviđena za sprovođenje omladinske politike. Prema podacima, 25% opština ne opredeljuje sredstva, za preko 21% opština ne postoje javno dostupni podaci dok preko 25% opština sredstva većinski troše vankonkursno, odnosno na netrasparentan način.

Pozitivno je što i pored slabih kapaciteta lokalnih samouprava ipak preko 28% njih sredstva troši putem javnih konkursa, a pojedine opštine su prepoznale neformalne grupe kao ciljnu grupu podrške što je važno jer je ovo najčešća forma udruživanja mladih.

Ipak, i dalje se većinski podržavaju projekti u vrednosti od 50 do 100 hiljada dinara, što ne obezbeđuje organizovanje dugotrajnijeg programa i usluga za mlade na lokalnom nivou.

Posebno ohrabruju primeri pojedinih opština koje izdvajaju više sredstava za sprovođenje omladinske politike jasnim definisanjem na koji način se planira realizacija sredstava ili organizovanjem javnih konkursa na transparentan način i uključivanjem nezavisnih eksperata u odabir projekata.

Važno je da se pruži podrška lokalnim samoupravama da jasno odvoje sredstva namenjena za sport i sredstva namenjena za omladinsku politiku kao što je urađeno na nacionalnom nivou u okviru Ministarstva omladine i sporta. Uz podršku Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom treba obezbediti punu transparentnost kako budžeta tako i javnih poziva organizacijama civilnog društva.

Istraživanje "Koliko lokalne samouprave izdvajaju za sprovođenje omladinske politike" realizovala je Fondacija Ana i Vlade Divac u okviru Mreže omladisnkih fondova Zapadnog Balkana i Turske, a istraživanje je podržala Evropska komisija i Ministarstvo omladine i sporta.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar