Ko je bio Goran Popović?

Goran Popović Goksan, bivši pripadnik Crvenih beretki, odnosno Arkanovih Tigrova, uvek je isticao da je Srbin iz Kninske Krajine, a zajedno sa svojom porodicom izbegao je iz Hrvatske tokom operacije Oluja.

Hrvatska vojska ubila mu je i masakrirala oca u mestu Divoselu. Nikica, kako su zvali Popovićevog oca, važio je nezvanično za jednog od najjačih Ličana. Najbliži su ga posle masakra prepoznali samo po tetovaži na ruci jer je telo bilo spaljeno.

Čovek za kojim je raspisana poternica Interpola, ubijen je nedavno u Boliviji a ubica je u Popovićev potiljak ispalio tri metka. Likvidacija Popovića najverovatnije je povezana s nedavnim ubistvom Gorana Frederika Stavrića u Limi. Ne isključuje se mogućnost da su ubistva pripadnika balkanske mafije povezana s nedavnom zaplenom tri tone kokaina u Čileu. Kokain vredan 60 miliona dolara stigao je iz Bolivije, a osam osoba je uhapšeno u akciji koja je planirana četiri meseca.Popović je rođen je u Donjem Lapcu 1974. godine, a nalazio se i na Interpolovoj poternici zbog šverca droge i oružja. Zajedno sa svojom porodicom izbegao je iz Hrvatske 5. avgusta 1995. u operaciji Oluja, a njegova kuća bila je zapaljena nakon ulaska Vojske Hrvatske u ovu tada srpsku opštinu. Imao je državljanstva i Hrvatske i Srbije, a za njim je bila raspisana i Interpolova poternica zbog trgovine kokainom.

Prilikom ubistva Popovića u internet kafeu u gradu Santa Kruz, kod njega su pronađena lažna dokumenta pod imenom David Eterović Melgar.

Nakon rata, Popović je sa još nekolicinom ljudi organizovao šverc velikih količina oružja i droge. Policija je sumnjala da saraduje sa Slobodanom Kašićem, Splićaninom kojem se sudilo za 557 kilograma kokaina zaplenjenog u Rijeci, a bio je i povezan i sa grupom kojoj se sudilo u Beogradu nakon zaplene 170 kilograma bolivijskog kokaina u Solunu.

Popović je 2005. godine živeo u Zagrebu, u bekstvu od pravosuđa Srbije. Godinu dana ranije s bratom Zoranom pobegao je iz zatvora u Sremskoj Mitrovici gde su bili na odsluženju kazne od šest godina zatvora zbog toga što su 2001. godine oteli podgoričkog preduzetnika Dušana Krstovića.

Kada je Zoran Popović naredne godine uhapšen u Sloveniji, njegov advokat tražio je da ga se izruči Hrvatskoj jer je "iz sigurnosnih razloga" želeo ostatak kazne odležati u nekom od hrvatskih zatvora. Popovići su pobegli iz Mitrovice mesec dana pre nego što su mogli biti pušteni na uslovnu slobodu, a njihov advokat je tada tvrdio da im je u zatvoru život bio ugrožen.

Hrvatska policija pratila je Gorana i Zorana Popovića 2009. i 2010. godine kad su utvrdili da su sa svojim bivšim kolegama iz Crvenih beretki organizovali razgranati šverc oružja iz Rusije i Ukrajine u mnoge zemlje u okruženju.

Popovićevo ubistvo potvrdilo je da se većina kriminalaca sa ovih prostora godinama krije u zemljama Južne Amerike gde organizuju šverc narkotika ka Evropi. Srpskoj i Hrvatskoj policiji i ranije je bilo poznato da se ubijeni Goran Popović kretao po Latinskoj Americi, gde je bez problema prelazio granice Bolivije, Perua, Ekvadora, Brazila, Argentine i Venezuele.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar