Kampanja Udruženi za život pred nama u Somboru

-Godišnje u Srbiji od raka dojke oboli oko 4.400 žena, dok se u Vojvodini godišnje dijagnostifikuje oko 1 200 novih pacijentkinja sa kancerom dojke -  poručeno je na tribini u Somboru, u okviru nacionalne kampanje Udruženi za život pred nama. Ova kampanja ima za cilj podizanje svesti građana o raku dojke, značaju rane dijagnostike i psihološke podrške u onkološkom lečenju, kao i najnovijim terapijskim opcijama.

Doc. dr Lazar Popović, lekar specijalista internističke onkologije na Institutu za onkologiju Vojvodine upozorio je na još jednu zabrinjavajuću statistiku-da se kod jedne od tri žene sa rakom razvije uznapredovali karcinom dojke, koji je i glavni uzrok smrtnosti od ove bolesti. Statistike pokazuju i da samo 27% obolelih osoba od metastatskog karcinoma dojke preživi posle pet godina.

Prim. dr Đerđi Šarić, predsednica udruženja Društvo za borbu protiv raka Sombor, pored inovativnih terapija, posebno je naglasila značaj rane dijagnostike u lečenju karcinoma dojke.

-Društvo za borbu protiv raka Sombor je već 50 godina velika podrška svim obolelima i ovom nacionalnom kampanjom koju zajednički sa još šest udruženja sprovodimo u čitavoj Srbiji pokazujemo da svaka žena, bez obzira da li živi u gradu ili selu, da li živi na jugu ili severu Srbije, zaslužuje podršku i sve one zaslužuju jednake šanse za uspešnu borbu sa ovom bolešću. Zbog toga, neophodno je da sve one imaju najbolju moguću dostupnu terapiju – rekla je dr Šarić.

-Značaj psihološke podrške u svakom trenutku borbe protiv raka dojke od neprocenjivog je značaja. Pacijentkinjama su različite životne priče, godine starosti, lična i profesionalna ostvarenost, ali cilj je isti. Zato je dragoceno da sve te žene čuju druge priče i podele iskustva i da vide da nisu same u toj borbi, da su druge žene, porodice, prijatelji, lekari i medicinske sestre tu za njih – navela je Izabela Rašković, jedan od psihologa u udruženju Društvo za borbu protiv raka Sombor.

Tribinu je organizovalo Društvo za borbu protiv raka Sombor, koje zajedno sa šest udruženja iz Beograda, Niša, Kragujevca, Užica i Vrnjačke banje sprovodi ovu kampanju.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar