Jovan Lakatoš - Apatinac koji fotografiše orlove širom sveta

Apatinac, ornitolog, Jovan Lakatoš gaji veliku ljubav prema orlovima, i to - belorepanima. Za više od pola veka, u potrazi za njima prešao je više od 200.000 kilometara širom sveta, od Himalaja i Kamčatke, do Severne Amerike, Mediterana, Afrike.

Mnogo papira i još više upornosti

Danas u svojoj bogatoj foto-arhivi imao odabranih oko 37.000 kolor dijapozitiva, gotovo 5.000 crno-belih negativa na koje je posebno ponosan, oko 7.000 kolor-negativa i preko 6.000 digitalnih zapisa za poslednje dve godine, pišu Novosti.

Zanimljiva je priča da su on i Nemac Klaus Nige verovatno prvi fotografi kojima je dozvoljeno snimanje u ruskim nacionalnim parkovima.

"Trebalo nam je more papira i potvrda o našim fotografskim referencama i pretenzijama. Srećom, znao sam malo i ruski, pored ostala četiri jezika koje govorim, što mi je olakšalo snimanje na terenu. Kamčatskog orla, koji je najveći na svetu, samo mu je raspon krila 2,6 metara, snimio sam odlično tek nakon četvrtog boravka", priča Jovan.

Prvo mesto na svetskom festivalu

Kaže da Kamčatku pamti i po tome što je prvi put imao 500 rolni "Kodakovih" filmova, sa kojima je mogao da fotografiše 18.000 kadrova. Sve je podredio najvećem orlu - beloplećašu.

Lakatoš može da se pohvali i prvim mestom sa prvog Svetskog festivala prirode u Rozenhajmu, u Nemačkoj.

Foto: Privatna arhiva


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar