Jedanaestogodišnji Luka Jovović iz Ratkova prvi doplivao do časnog krsta u Odžacima

Veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje obeležen je i u Odžacima plivanjem za časni krst.

Rekordan broj učesnika, blizu 70 među kojima i dve devojke, prijavio se ove godine za manifestaciju koju je na gradskom bazenu organizovalo Udruženje “Plavi delfin”.

U Bogojavljenskom plivanju učestvovali su plivači iz cele opštine Odžaci, ali i Vrbasa, Kule, Novog Sada, Bačkog Petrovca, Bača, Stapara, Doroslova i drugih mesta. Mogli su učestvovati samo oni koji su dobrog zdravlja i jaki u veri, što su i pokazali ulaskom u bazen.
 
Časni krst je pripao jedanaestogodišnjem Luki Jovoviću iz Ratkova, koji se kao najmlađi učesnik odvažio da zajedno sa ostalim plivačima i plivačicama skoči u hladnu vodu.
 
Bogojavljenje je jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika, a crkve koje poštuju julijanski kalendar obeležavaju ga 19. januara.
 
Učesnici manifestacije “Plivanje za časni krst – Odžaci 2019″ prisustvovali su liturgiji u Hramu spaljivanja moštiju Svetog Save, čime je počela proslava praznika u Odžacima.
 
Pre početka plivanja za časni krst, učesnicima i mnogobrojnim okupljenim gledaocima obratila se predsednica opštine Odžaci Latinka Vasiljković, a manifestaciju je svojim prelepim pevanjem uveličao hor “Srbski pravoslavni pojci”.
 
Izvor: ico.rs
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar