lokacija: Sombor
objavljeno: 12.03.2019.

Jačanje zaštite nacionalnih manjina kroz kroz službenu upotrebu jezika istih

Društvo

U Velikoj sali zgrade Županije u Somboru održan je okrugli sto na temu „Službena upotreba jezika i pisma nacionalnih manjina u jedinicama lokalne samouprave“ u okviru projekta „Jačanje zaštite nacionalnih manjina u Srbiji“.

Događaj su organizovali Grad Sombor i Savet Evrope u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, Sekretarijatom za zakonodavstvo i Zaštitnikom građana.
 
Cilj događaja je predstavljanje pravnog okvira kojim se regulišu prava nacionalnih manjina, posebno u pogledu službene upotrebe manjinskih jezika na lokalnom nivou. Skup je okupio predstavnike Gradske uprave, saveta za međunacionalne odnose, nacionalnih saveta nacionalnih manjina i nevladinog sektora.
 
 „Svima nama je poznato da je grad Sombor jedan multinacionalni i multikulturalni grad, pod time podrazumevamo da u njemu živi zajednica koja broji preko dvadeset nacionalnosti i to je jedna od najvećih bogatstava našeg grada. U tom smislu, do sada smo se trudili da prava nacionalnih zajednica na teritoriji našeg grada budu na odgovarajući način prepoznata, ali i na odgovarajući način ostvarivana kroz različite mere, kako lokalne politike, tako i kroz poštovanje odgovarajućih propisa i regulativa“ rekla je gradonačelnica Golubović i dodala da se prema Statutu grada Sombora u službenoj upotrebi nalaze srpski jezik i ćirilično pismo, latinično pismo, mađarski jezik i pismo, i na teritoriji naseljenih mesta Bački Monoštor, Bački Breg i Svetozar Miletić hrvatski jezik i pismo.
 
Кako se to radi u Somboru je nešto što želimo da u čitavoj Srbiji zaista postane svakodnevni život, da odnos etničkog porekla i učestvovanje u političkom životu ne bude suprotstavljen, već da bude jedna harmonija koja će činiti ne samo kvalitetniji život svakom pojedincu, već će unaprediti i ekonomsku situaciju u celoj zemlji“ rekao je državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak.
 
Šef kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Tobias Flesenkemper je izjavio da postoje zahtevi koje Srbija mora da ispuni na putu ka pridruživanju Evropskoj uniji, a da je jedan od njih i konvencija o pravima nacionalnih manjina, te da je jedan od zlatnih standarda u Evropi usklađivanje prava individualnih grupa sa većinskom grupom.
 
U nastavku programa prisutni su mogli da čuju i da se uključe u diskusiju sa konsultantom Saveta Evrope Vladimirom Đurićem, pomoćnicom ministra Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Ivanom Antić, pomoćnikom direktora Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo Darkom Radojičićem, savetnicom u Stručnoj službi Zaštitnika građana Draganom Vujkov i šefom Odseka za lokalni ekonomski razvoj i podršku ulaganjima Gradske uprave grada Sombora Mihaelom Placem.
 
Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović je ovom prilikom održala sastanak sa šefom kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Tobiasom Flesenkemperom na kome su razgovarali o daljoj saradnji Saveta Evrope i grada Sombora, a nakon toga je Flesenkamper imao priliku da vidi neke od znamenitosti grada u pratnji gradonačelnice.
 
Izvor: Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću
 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Sivačko udruženje žena ''Panonija'' jedno je od dobitnika donacije u okviru projekta koje organizuje kompanija Telekom Srbija pod...

Iako su nedavno izašli iz radnih projekata koji su vezani za zimsku službu, Javno komunalno preduzeće "Naš dom"...

Mesna zajednica Donji grad u Kuli organizovaće poslednje nedelje marta akciju podele ranije prikupljene polovne odeće i obuće. Podela...

Apatinske mažoretkinje sastava "KADETI A" prisustvovale su takmičenju Figura Sombor Open 2019, na kom su osvojile 1. mesto....

Iz Osnovne škole "Branko Radičević" Odžaci obaveštavaju roditelje budućih prvaka da će upis u prvi razred početi 1....

U toku je izgradnja kanala Кula - Mali Iđoš. U prvoj fazi je izgrađeno 10 km, u drugoj...