Izložba Oldtajmera u Apatinu: Sjaj koji nikad ne bledi
Ništa lepše od starosti – pa još kad su vozila u pitanju. Vođeni tom krilaticom članovi somborskog društva „Des arts“ su po 13. put organizovali izlođbu starih automobila i motocikala. Pomenuti broj je bio srećan za Apatin, jer su lepotani na dva, tri i četiri točka po prvi put ulepšali i subotnje popodne Apatinaca na trgu Nikole Tesle. Nakon izložbe u Somboru, veličanstvena kolona starih, ali očuvanih i negovanih vozila je krenula ka Apatinu. Na teslinom trgu pred građanima među kojima je najviše bilo dece se „šepurilo“ čak 57 starih vozila i 17 motocikala pristiglih sa svih strana. Mogle su se videti registracije Sombora, Subotice, Zrenjanina, Novog sada, a primetan i za pohvalu je bio čitav karavan vozila sa regisracijom Osijeka. Pozdravljajući goste koji su se po prvi put zaustavili u Apatinu, Danijel Ajduk direktor TO „Apatin“ im je poželeo da se lepo osećaju u Apatinu, i da opet dođu izrazivši na taj način želju da ovaj susret i u Apatinu preraste u tradiciju. 
 
 
To su svojim učešćem najavili i malobrojni ljubitelji starih mašina iz ovog grada poput Milorada Lazičića koji je u karavan uključio svog „Stojadina“ iz 1976. i dvojice momaka koji kao da su izašli iz nekog partizanskog filma. 
 
 
U starom motoru sa prikolicom i u komplet uniformi nemačkih oficira sve sa „šmajserom“ bili su atrakcija za sve, a posebno decu koja su poželela da se slikaju s njima. Svako vozilo je bila priča za sebe. 
 
 
Dušan Mijatov iz Subotice je ponosno pozirao aparatima pored svog 60 godina starog „Fiata“ koji se u svoj svojoj lepoti presijavao na iz oblaka retkim zracima sunca. Pravu priču o svom pre prijatelju, nego ljubimcu pružio je  Milivoj Jovinov iz Zrenjanina. 
 
 
On kaže da se njegov auto mora precizno predstaviti. U pitanju je Audi super 90 iz 1967. godine, najjači i najluksuzniji u svojoj klasi (1800 ccm, 90 „konja“), na kojem je sve originalno i ni jedan deo za sve ove godine nije promenjen. – "Kod mene je već 20-tak godine i menjao sam ga za „jugića“. Bivšem gazdi je bilo „blam“ da se voza u toj kršini. Pa gde ovaj lepotan da bude kršina?"- Pita i sam odgovara Milivoj. Ovaj „Audi“ ima antenu koja se sama „na dugme“ izvlači i uvlači, radio je fabrički, a kad se digne hauba – ko u Apoteci. 
 
 
Sve to Milivoj s ponosom pokazuje, i pažljivo kao da ga miluje, skida čestice prašine sa svoje mašine. Sve su to Oldtajmeri, ali samo je jedan – Fića. Nekoliko njih, kao da su tek izašli sa trake u Kragujevcu su privlačili pažnju prisutnih. 
 
 
Saznajemo, za jedan subotičkih registracija kojem se vrata otvaraju od napred nuđeno je gazdi 15.000 Evra. – Nema tih novaca da ga ja prodam, kaže odsečno gazda i tu je kraj priče. A, pred kraj ove priče nešto i o jednom članu društva organizatora ove jedinstvene izložbe.
 
Stevan Perić iz Bezdana u svom „Moskviču 412“ iz 1979. godine. – Deset godina je kod mene, i ne razdvajamo se više, ističe Stevan. Ovaj jedinstven dogadjaj su ulepšali mališani folkloraši iz apatinskog GKUD „Dunav“ i brojni mališani koji će svoje slike pored ovih starih ali gizdavih vozila ljubomorno čuvati u svojim kompjuterima . Klasične stare fotografije već postaju prošlost, ali stara vozila očigledno nikad neće izaći iz mode.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar