Izlet za članove Kluba za stare iz Apatina

U organizaciji Kluba za stare u Apatinu, tokom jučerašnjeg dana, organizovana je još jedna aktivnost.

U pitanju je edukativni izlet, u toku kog su se članovi imali priliku upoznati sa dva muzeja u našoj okolini. U pitanju su Zavičajni muzej u Prigrevici i Gradski muzej u Somboru.

Članovi Kluba bili su itekako iznenađeni saznanjem da Prigrevica u samom centru sela krije brojne eksponate iz perioda od pre II Svetskog rata. Radi se o eksponatima iz Like i Banije koji predstavljaju istorijsko, etnološko i sociološko obeležje materijalne i duhovne kulture naroda iz pomenutih krajeva. Zbirku čine različiti predmeti za kućne potrebe i poslove, za zanatske delatnosti, za poljske poslove, primerci oružja, instrumenata, delovi muške i ženske odeće i dr. 

Izuzetnom interesovanju članova Kluba tokom posete muzeju doprinela je zanimljiva priča domaćina, Momčila Todorića. Nekadašnji bibliotekar i inicijator osnivanja muzeja, osim što je imao interesantne anegdote vezane za gotovo svaki predmet, uspeo je i da nasmeje, ali i razneži svoje goste.

Edukativni izlet nastavljen je ka Somboru, gde su članovi Kluba posetili Gradski muzej. Ovoga puta, odlučili su da vreme posvete obilasku najnovije postavke, a koja je upriličena povodom manifestacije ,,Muzeji za deset''. U pitanju je izložba ,,Ostavština za budućnost'', posvećena prerano preminulom umetniku, darodavcu i velikom saradniku i prijatelju Gradskog muzeja Sombor Dimitriju Mirku Ćeliću iz Prigrevice. 

Po završetku obilaska muzeja, članovi Kluba su, uz kafu i čaj, nastavili druženje i sumirali utiske, te pokazali interesovanje da uskoro ponovo budu deo neke nove ekskurzije.

 

 

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar