Ipak se okreće!

Zvanično je  - televizija 025 info dobila je dozvolu za emitovanje programa! Savet Regulatornog tela za elektronske medije na sednici održanoj 16. juna ove godine doneo je odluku o izdavanju dozvole broj K 203/1. Ovim je ostvarena pobeda u borbi koja traje godinama, da se 025 info finansijski uništi, kako bi se jednoumlje u našoj opštini nastavilo. Tome je došao kraj.

KTITORI MEDIJSKOG MRAKA

Nakon što je rešen problem blokade preduzeća i ostvaren sporazum sa kablovskim operaterom Sat trakt (ST cable), 025 info televizija zahvaljujući ovoj dozvoli moći će da istraje u svojim planovima. U njima je opštinsko rukovodstvo pokušalo da je spreči, tako što ponovo našoj televiziji nije dodelilo sredstva iz budžeta namenjena medijima koji ostvaruju javni interes kada je reč o informisanju na teritoriji opštine Apatin. Ona su podeljena prema utvrđenom pravilu, odnoso, po zasluzi: Televiziji Apatin – 4.618.000 dinara, Novom glasu komune – 2.682.000 dinara, Radio Dunavu – 1.750.000 dinara, Radio Apatinu – 1.050.000 dinara i beogradskoj agenciji Beta Press - 100.000 dinara.  To je ukupno 10 miliona i 200 hiljada dinara. Da li je kriterijum bilo informisanje građana ili podobnost medija režimu, lako je zaključiti. Medijski mrak u punom sjaju – paradoks je u kome živimo. 

 BITI ISTI, BITI POSEBAN, BITI PODOBAN…

Ako se vratimo koju godinu u nazad, dobićemo jasnu sliku današnjih dešavanja. Naime, još 2009. godine postavljeno je pitanje da li se finansira objektivno informisanje ili lojalnost vlasti. Tada je „HLB DST-Revizija“ doo Beograd obavila reviziju opštinskih knjiga i utvrdila da u ugovorima sa istim medijskim kućama nije precizno definisana satnica, niti cena po minuti, te se nije moglo zaključiti da li su rashodi korektno izvršeni. 

Te godine počelo je i gašenje apatinskih medija, TV Apatin, Radio Apatin i Radio Dunav, zbog objavljivanja sporne vest i finansijske blokade. Udruženje Novinara Srbije uputilo je pismo predsedniku opštine,  Živoradu Smiljaniću, u kome se apelovalo da se pomogne apatinskim medijima. To je podrazumevalo plaćanje novcem poreskih obveznika, odnosno građana Apatina. Ovi mediji nisu ugašeni, zar ne? 

Prošle godine Mesna Zajednica Sonta platila je 4.320 dinara za troškove medijske usluge Televiziji Apatin, a one su već plaćane redovno, na mesečnom nivu, po ceni od 746.000 dinara, plus troškovi PDV – a i štampanja lista Novi glas komune. Postavljeno je pitanje zbog čega se ista usluga plaća dva puta. 

Setimo se i  čupanje kablova 025 info televizije, koji je nakon toga, kao medij, mogao da opstane na jedinom slobodnom prostoru – na internetu i to u obliku informativnog portala. Ukoliko se to naziva objektivnošću i zastupanjem javnog interesa svih građana opštine Apatin, jasno nam je zašto sredstva nisu odobrena

ON AIR

Prepreke sa kojim se naša televizija suočava svih ovih godina, učinile su je spremnijom i jačom. Saradnje koje ćemo ostvariti, ideje za budućnost i prikazivanje druge strane medalje, naši su aduti. Kada nešto vredi, ono opstaje uprkos svim pokušajima da bude uništeno. Postoje ljudi koji veruju i znaju da mogu. Postoje oni koji se bore do kraja i ne prezaju da se suprotstave. Postoji tim koji želi da bude glas svih onih, koji žele nešto da promene. 025 info - signal ponovo u etru! 

 
 
 
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar