Intervju sa predsednicom Opštine Odžaci Latinkom Vasiljković

Sa predsednicom Opštine Odžaci Latinkom Vasiljković pričali smo o tome kako je protekla prethodna godina u ovoj lokalnoj samoupravi, koji su bili prioriteti koje su uspeli da realizuju, kao i koje su to projekte građani prepoznali kao najvažnije. Saradnja sa višim instancama vlasti, prema rečima predsednice Opštine Odžaci, bila je izuzetno značajna kada je u pitanju realizacija kapitalnih projekata tokom prošle godine. Vasiljković je govorila i o ulaganjima opštine u zdravstvo, kulturu i obrazovanje, kao i koji su pomaci napravljeni u ovim sferama. Vasiljković je najavila kapitalna ulaganja u ovoj godini i prioritete koji su postavljeni pred lokalnu samoupravu.

Protekla godina je, kako je navela Vasiljković, za Odžake bila godina preokreta, velikih stvari i realizovanih projekata koji su promenili lični opis opštine.

-Uveli smo novine u različitim sferama života građana. Ponosni smo na sve stvari koje smo uradili i koje smo započeli, odnosno, čija realizacija sledi u godinama pred nama. Najznačajniji projekti koje smo uradili u prošloj godini tiču se rešavanja onih problema koje su građani putem različitih anketiranja i participativnog budžetiranja targetirali kao najvažnije.To su putna infrastruktura, održavanja saobraćajnica, rešavanja problema sa pijaćom vodom. Prošle godine završili smo projekat koji je započet pre dve godine, a to je rekonstrukcija naše glavne saobraćajnice prema industrijskoj zoni, odnosno, Železničke ulice koju smo u dve faze realizovali u saradnji sa Upravom za kapitalna ulaganja. Počeli smo velike radove na održavanju i sanaciji lokalnih puteva. Pre svega mislim, na put Odžaci-Karavukovo. Istim tempom nastavljamo i u narednim godinama, kako bismo rešili i ostatak putne mreže u našoj opštini - rekla je Vasiljković.

Kada je u pitanju obezbeđivanje zadovoljavajućeg kvaliteta pijaće vode za sve građane odžačke opštine, u četiri sela je rešeno pitanje kontinuirane dezinfekcije pijaće vode, i to u Deronjama, Ratkovu, Srpskom Miletiću i Karavukovu.

-Počeli smo i projekat rekonstrukcije Fabrike vode u Karavukovu, vredan 56 miliona dinara. U toku je izrada planske i tehničke dokumentacije za Fabriku vode u Odžacima. Prošle godine smo, prvi put posle 40 godina zamenili, 1,5 kilometar vodovodnih cevi, a uradili smo projektnu dokumentaciju za celo naseljeno mesto Odžaci. Završili smo i projekat mernih mesta koji će omogućiti da se selektivno isključuju delovi naselja. I u ostalim mestima nastavićemo sa rešavanjem pitanja vodosnabdevanja. Većina projekata na kojima smo radili prošle godine uvela je novine kad su u pitanju krajnji korisnici. Tu mislim, na mere populacione politike. Tokom prošle godine uspeli smo da obezbedimo sadržaje koji ovde ranije nisu bili prisutni. To su besplatne školice za trudnice, šest kuća za mlade bračne parove, škole i vrtiće smo opremili tehničkom opremom i nameštajem, sredili smo produženi boravak, izgradili smo dva igrališta za najmlađe, Crvenom krstu smo kupili jedno vozilo. Značajni projektibili su iz oblasti bezbednosti saobraćaja, kao i prevencije. Delili smo auto-sedišta, a organizovali smo i razne edukacije – navela je Vasiljković dodajući da bez značajne podrške pokrajinskog i republičkog nivoa vlasti ne bi uspeli sve ovo da realizuju.

Opština Odzaci, pet 5 godina unazad, ulaže u obrazovanje kadrova iz oblasti zdravstva pa je tako 12 lekara je poslato na specijalizacije.

-Trudili smo se da ulažemo i u opremu neophodnu za rad medicinskih radnika. Prošle godine obezbedili smo najsavremeniji digitalni RTG aparat, a nabavili smo i najsavremeniji ultrazvuk. Za službu hitne medicinske pomoći nabavljeno je ukupno tri sanitetska vozila. Najznačajnije je, svakako, to što smo uradili potpunu rekonstrukciju dela Doma zdravlja namenjenog dečijoj zdravstvenoj zaštiti i dela ginekologije. Radi se projektna dokumentacija za ceo kompleks Doma zdravlja koji će u narednim godinama biti rekonstruisan. Apoteke, koje su bile gubitaši, izdali smo privatnom zakupcu. Otvorena je i ambulanta u prostorijama kompanije Magna.

U lokalnoj samoupravi, teže, prema rečima Vasiljković, da obezbede što bolje uslove školovanja za sve.

-Trudili smo se da za svih deset osnovnih škola obezbedimo sve što im je neophodno za svakodnevni rad. Dve srednje škole u Odžacima su svakako za ponos. Tehnička škola u Odžacima će u toku ove godine biti rekonstruisana, a prva faza koštaće 106 miliona dinara koje je Vlada Republike Srbije odobrila za našu školu. Praktikujemo da svake godine nagrađujemo đake koji su uspešni na raznim takmičenjima, kao i najbolje studente. A stipendiramo i studente deficitarnih zanimanja prateći potrebe tržište rada u našoj opštini. Kada su u pitanju đaci osnovnih škola iz kategorije socijalno ugroženih, kao i porodica sa više dece, za njih obezbeđujemo besplatne udžbenike i užinu. Troškovi prevoza srednjoškolaca su takođe besplatni – navela je Vasiljković.

Najznačajnija ustanova koja promoviše kulturu u odžačkoj opštini je Narodna biblioteka Branko Radičević sa muzejskom jedinicom, dok u svim selima postoje kulturno-umetnička društva.

-Pre dve godine vratili smo manifestaciju koja je značajna za našu opštinu, a to su Dani Crvenokose boginje. Eksponat Crvenokosa boginja ustupili smo Narodnom muzeju u Beogradu na period od pet godina kako bismo širokom auditorijumu omogućili da je vidi. Sva sela naše opštine imaju kulturno-umetnička društva i značajne datume koje obeležavaju - istakla je Vasiljković.

U protekle dve godine u odžačkoj opštini se realizuje projekat participativnog budžetiranja.

-Većina problema koje su izneli građani poklopila se sa našim. To je nedostajući javni prevoz na teritoriji opštine, problemi sa pijaćom vodom i problemi koji se tiču putne infrastrukture. Sve probleme koji su bili delegirani od strane građana uvrstili smo u budžet. Po prvi je po pitanju ovogodišnjeg budžeta organizovana javna rasprava – rekla je Vasiljković.

Kada se govori o prioritetima i kapitalnim ulaganjima u 2020. godini u Odžacima, prema rečima Vasiljković, najveći deo odnosi se na putnu infrastrukturu i na izradu planske i tehničke dokumentacije, izmenu plana detaljne regulacije Odžaka, sanaciju saobraćajnica.

-Prošle godine smo dosta uradili i na komunalnom opremanju naša dva komunalna preduzeća. Nastavićemo tako i u ovoj godini. Najavljena je rekonstrukcija državnog puta Odžaci-Lalić koji je dijagnostifikovan kao najlošiji. Rekonstruisaće se 7,6 kilometara puta, koji je preko 75 procenata oštećen. Nastavićemo sa održavanjem puta Odžaci-Bački Brestovac, to je deonica koja je ostala da se uradi. Pri kraju je izrada tehničke dokumentacije za put Bački Brestovac-Srpski Miletić. U toku je izrada svojevrsne obilaznicu oko Odžaka, kroz industrijsku zonu Odžaci-Lalić čime ćemo rasteretiti sve ove putne pravce koje smo sanirali prethodnih godina. Kada je u pitanju atmosferska kanalizacija prošle godine je urađen deo u Ratkovu i Karavukovu, a radiće se i Deronje i Srpski Miletić. Odžaci će svakako biti među prioritetima za naredne godine – rekla je predsednica Opštine Odžaci. 


Dobra saradnju sa svim privrednicima na teritoriji opštine, nastaviće se, kako je najavila Vasiljković, i tokom ove godine.

-Mi smo opština koja se zalagala da organizuje okrugle stolove, sajmove privrednika, želeći da uspostavimo i održimo bliski kontakt sa njima. Dva manja investitora su došla pre nekoliko dana, otvorili su preko 30 novih radnih mesta. Imamo Magnu kao najvećeg investitora, te će naš naš fokus u toku ove godine biti na manjim investitorima – rekla je Vasiljković.

-Biti žena na poziciji prvog čoveka jedne lokalne samouprave nije lak posao. Jer, žena je ta koja mora više da se dokazuje, da pokazuje više smelosti i spretnosti da se upusti u bilo kakav posao. Na teritoriji Srbije nas je svega desetak na ovoj poziciji i iz sopstvenog iskustva, ali i iz iskustva svojih koleginica mogu reći da su žene pre svega, odgovornije – rekla je Vasiljković odgovarajući na pitanje kako je biti žena na čelu lokalne samouprave. 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar