Intervju sa komandantom Štaba za vanredne situacije: Počela rekonstrukcija puta Kula – Vrbas

Više od mesec dana je prošlo od uvođenja vanrednog stanja u Srbiji zbog suzbijanja korona virusa. Štab za vanredne situacije opštine Kula je odmah počeo sa radom. Da li je bilo problema u funkcionisanju Štaba i na koji način radite?

-Kao što znate prva sednica Štaba je održana 13. marta kada smo već na najavu mogućeg problema sa pandemijom preduzeli preventivne mere, izdat je nalog da se pripremi dovoljan broj plastičnih kanistera i natrijum hipohlorita koji bi se distribuirao javnim ustanovama. Takođe, pripremljeni su višejezični plakati sa obaveštenjem o merama zaštite od infekcije. Ta pravovremena reakcija omogućila je opštini da već od ponedeljka, 16. marta krene sa dezinfekcijom objekata i tako bude među prvim opštinama u Srbiji, koje su preduzele ove mere. Podsetio bih da je u vanrednom stanju prva sednica Štaba održana već dva sata nakon proglašenja vanrednog stanja i da smo doneli dosta oštre mere, kao što je potpuno zatvaranja pijaca, dezinfekcija svih javnih ustanova i stambenih zgrada. Kao što smo vodili računa da preduzete mere budu pravovremene i što delotvornije isto tako smo vodili računa da ekonomske posledice vanrednog stanja budu minimalne. U tom smislu dozvoljena je ulična prodaja na određenim lokacijama i sa posebnim dozvolama, obezbeđena je pomoć socijalno ugroženom stanovništvu, nezaposlenim licima i najugroženijim penzionerima. Tim merama obuhvaćeno je šest i po hiljada naših sugrađana. Veliki značaj u vanrednom stanju imalo je i pravovremeno i kvalitetno informisanje i tu je poseban značaj vaše medijske kuće. Svakodnevnim informisanjem, prilozima sa terena koji su često snimani i u 4 ujutru ili 10 sati uveče, do građana su stizale sve informacije o stanju u svim mestima u opštini, ali i informacije, odnosno, naredbe koje je donosio Štab za vanredne situacije opštine Kula. Kakva je trenutna epidemiološka situacija u opštini Kula? Prema podacima preuzetim sa sajta Ministarstva zdravlja na dan zaključenja našeg lista u Opštini Kula bilo je 17 zaraženih korona virusom.

 

Budući da struka kaže da epidemija polako jenjava da li ste zadovoljni onim što je preduzeto i što je urađeno u našoj sredini na suzbijanju ovog virusa? Kako funkcioniše zdravstveni sistem na lokalnom nivou?

-Zadovoljan sam svime onim što je preduzeto i načinom realizacije. Sve opštinske službe su pravovremeno i kvalitetno izvršile postavljene zadatke. Kada je reč o funkcionisanju Doma zdravlja Kula lično sam zadovoljan, što je i zaključak Štaba, da je Dom zdravlja odgovorio svim izazovima vanrednog stanja. Veoma brzo po uvođenju vanrednog stanja Dom zdravlja je definisao crvenu i zelenu zonu. Nedostajuća oprema je vrlo brzo kupljena. Već 17. marta isporučene su prve količine zaštitnih maski, a odmah potom i zaštitni kombinezoni, viziri, digitalni toplomeri. Ukupno posmatrano Domu zdravlja je isporučeno do sada više hiljada zaštitnih maski i rukavica, 60 vizira. Takođe, vršena je svakodnevna dezinfekcija objekta, a u toku vanrednog stanja Dom zdravlja je uspeo da obezbedi i novo vozilo. Iako je na snazi vanredno stanje neke od mera se polako ublažavaju, pa i ukidaju. Da li penzioneri ali i lica koja su u samoizolaciji poštuju zabranu kretanja.

Da li je eventualno bilo nekih incidentnih situacija?

-Izrazio bih veliku zahvalnost, pre svega, penzionerima, koji su podneli najveći teret u vanrednom stanju. Mnogi od njih nisu mogli da izađu napolje nedeljama ali su u potpunosti poštovali mere koje je donosila država. U najvećem delu to se odnosi i na lica u samoizolaciji. Najveći teret, u proteklih mesec dana, osim, na zdravstvenim radnicima i radnicima Policije i Vojske, bio je na radnicima javnih komunalnih preduzeća i volonterima Kol centra.

Kako u vanrednom stanju funkcionišu komunalna preduzeća i da li su snabdevena zaštitnim i dezinfekcionim sredstvima?

-Kada je reč o lokalu komunalna preduzeća su u potpunosti obavljala svoju osnovnu funkciju, pre svega, poslove vodosnabdevanja i odvoženje smeća iz domaćinstava ali i sve druge funkcije. To je bilo otežano, jer su pored svog osnovnog posla vršila svakodnevno dezinfekciju puteva, trotoara, javnih ustanova, stambenih zgrada. Da bi naši sugrađani imali bolju sliku o tome koliko je to veliki posao navešću samo neke podatke. Svakodnevno je dezinfekcija vršena u 92 javna objekta, svaki treći dan dezinfekcija je vršena u 112 stambenih zgrada i na više od 120 kilometara lokalnih puteva. Veliku zahvalnost želim da iskažem svim zaposlenima u komunalnim preduzećima na ovom radu. Sve ovo bilo bi nemoguće uraditi bez velikog broja volontera. Oni su pomagali i u radu komunalnih preduzeća na poslovima dezinfekcije i u Kol centru koji je do sada izvršio više od hiljadu dostava našim najstarijim sugrađanima, raznih potrepština, pre svega, prehrambenih namirnica. Volonteri su radili i distribuciju 6,5 hiljada paketa pomoći najugroženijem delu stanovništva u našoj sredini. Na stotine volontera u kulskoj opštini odazvalo se pozivu lokalne zajednice i priteklo u pomoć onima kojima je u ovim danima pomoć bila najpotrebnija. Takođe, zahvalio bi se mnogobrojnim donatorima koji su obezbedili novčane donacije ili donacije u osnovnim životnim namirnicama. Distribucija paketa koji su obezbeđeni iz donacije počeće ovih dana. Policija je iznela veliki teret u vanrednom stanju. Svakodnevna kontrola više od stotinu ljudi u samoizolocaji kao i kontrola svih naredbi Kriznog štaba, a pritom i obavljanje svojih redovnih aktivnosti zahtevali su maksimalan napor svih zaposlenih u Policiji. Veoma često su bili na prvoj liniji i u kontaktu sa obolelima ali zahvaljujući revnosno sprovedenim merama zaštite i dovoljnim količinama zaštitnih sredstava uspešno su obavili sve postavljene zadatke. Opština Kula ima srećnu okolnost da je jedna sjajna firma kao što je „Sigma“ iz Kule razvila tehnologiju za proizvodnju najboljeg dezinfekcionog sredstva na svetu, hipohlorita. Zahvaljujući tome naša komunalna preduzeća bila su obučena za proizvodnju ovog dezinfekcionog sredstva, a i sama „Sigma“ obezbedila je besplatno određene količine ovog koncentrata za potrebe komunalnih preduzeća i građanstva. Takođe, u našoj opštini, kada su se u Srbiji zbog vanrednog stanja zatvarala radna mesta, Fabrika alkohola „Panon“ Crvenka je pokrenula proizvodnju, zaposlila radnike i obezbedila je u ovom momentu još jednu stratešku sirovinu, a to je alkohol. Tako da se danas iz naše opštine praktično cela Srbija snabdeva najvažnijim, najtraženijim i najdeficitarnijim dezinfekcionim sredstvima. Penzioneri sa primanjima manjim od 30.000,00 dinara dobili su pakete pomoći.

Kako je tekla ova akcija i koliko je penzionera u kulskoj opštini dobilo pomoć?

-Opredelili smo se da pomoć distribuiramo dva puta. Do Uskrsa završili smo prvi krug. Podeljeno je 5.500 paketa sa prehrambenim namirnicama. Drugi krug je predviđen za početak maja i vršićemo distribuciju pomoći, takođe, u hrani. Ovu podelu smo iskoristili i da volonteri u razgovorima sa našim najstarijim sugrađanima evidentiraju sve one probleme na koje možemo da utičemo i koje možemo da rešimo. Tome ćemo posvetiti u narednom periodu najveću pažnju, bilo da se radi o komunalnim problemima bilo o problemima iz socijalne sfere.

Nažalost tokom vanrednog stanja deo zaposlenih je ostao bez posla, a Opština Kula je donela odluku da im pomogne. Na koji način i kako će im pomoć biti dodeljena?

-Do sada nam se prijavilo dvadesetak radnika koji su ostali bez posla. Opština Kula će pomoći građanima koji su ostali bez posla od uvođenja vanrednog stanja 15. marta. Sredstva će biti isplaćena iz opštinskog budžeta u saradnji sa Centrom za socijalni rad. Rok za prijavu je 15. maj, a sredstva su isključivo namenjena građanima koji se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Kuli, a ostali su bez posla i nemaju neki drugi radni odnos.

Uporedo sa preduzimanjem svih mera koje zahteva trenutna situacija u državi na očuvanju zdravlja ljudi, Opština Kula je nastavila da radi na redovnim poslovima kada je reč o održavanju i izgradnji komunalne infrastrukture. Koji su to poslovi?

-Jedna od najvećih investicija koju finansira Republika počela je pre desetak dana. Reč je o kompletnoj rekonstrukciji magistralnog puta od mosta , na izlazu iz Kule prema Crvenki, pa do Vrbasa, tačnije Fabrike „Trivit“. Put će biti asfaltiran u ukupnoj dužini od 10,5 kilometara. Osim rekonstrukcije puta radovi predviđaju izgradnju biciklističke staze i uređivanje atmosferske kanalizacije koja će celom dužinom biti zacevljena od mosta na izlazu iz Kule prema Crvenki do semafora, kao i postavljanje 150 stubova sa led rasvetom. Radovi treba da budu završeni do novembra 2020. godine. Saobraćaj će trpeti značajne izmene, posebno na deonici puta između dva semafora u centru Kule, jer će ta deonica puta biti kompletno skinuta, odnosno, obe trake, zato što se radi potpuna zamena i sloja ispod. Angažovano je više firmi na realizaciji ovog projekta – Vojput, Jugokop, Graditelj, Sombor-elektro. Reč je o velikim firmama koje imaju ozbiljne kapacitete, stručne firme sa velikim brojem radnika, koje mogu kvalitetno i brzo uraditi posao tako da saobraćaj što manje trpi. Osim ove velike investicije uskoro počinje i rekonstrukcija puta Kruščić – Ruski Krstur za koji je projekat uradila opština. To su, takođe, ozbiljni radovi, jer se praktično radi potpuno novi put. Radiće se i proširenje puta i presvlačenje postojećeg dela puta. Ovaj posao će obaviti „Putevi Srbije“. Sve što je bila obaveza opštine urađeno je još pre mesec i po dana. Vanredno stanje je malo poremetilo dinamiku radova, ali sada nastavljamo građevinske radove, kako je i rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u punom tempu. Ono što radi lokalna samouprava to su radovi, koji su završeni, a reč je o spajanju gradske vodovodne mreže i mreže u Industrijskoj zoni. Trenutno se vrši testiranje uzoraka vode i ovih dana će i taj deo vodovodnog sistema biti pušten. U samoj industriojskoj zoni urađen je novi put sa rasvetom. Pomenute radove na vodovodnoj mreži i putu finasirali su naša opština i Pokrajina i vredni su 60 miliona dinara. Napomenuo bi i neke manje radove koje smo obavili u proteklom periodu ali od velike važnosti za naše građane. Pre svega to je rekonstrukcija dečijeg dispanzera u Sivcu, postavljanje toplog hodnika u OŠ „20 oktobar“ u Sivcu, rasvete u Sportskoj hali u Crvenki, a urađeno je i grejanje u sportsko – školskoj hali u OŠ „Petefi brigada“.

M.P.

Objavljeno u Kulskoj komuni 04.05.2020.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar