I ove godine MZ Apatin finansira četvrti pokušaj vantelesne oplodnje

Na današnjoj sednici Saveta MZ Apatin doneta je odluka o uslovima, pravima i visini jednokratne pomoći za vantelesnu oplodnju. Tim povodom, za apatinske medije, govorila je sekretar MZ Apatin Aleksandra Milkić.

- Кao i prošle godine, pravo na ostvarivanje ove jednokratne pomoći  u visini od 250.000,00 dinara, imaju svi podnosioci zahteva sa teritorije MZ Apatin kojima je konstatovana neplodnost i to pod uslovom da su prethodno iskoristili tri pokušaja ostvarivanja ovog prava iz sredstava republičkog zdravstvenog osiguranja. Takođe, parovi koji su započeli proceduru vantelesne oplodnje o sopstvenom trošku za četvrti pokušaj, a koji nije finasiran iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, imaju  pravo na naknadu troškova uz priložene račune do visine 250.000,00 dinara, rekla je Milkićeva.
 
Sredstva za ove namene obezbeđena su iz mesnog samodoprinosa  1% koji je po prvi put zaveden 1. januara 1994. godine, a zahteve za ostvarivanje pomoći za vantelesnu oplodnju podnose se komisiji Mesne zajednice Apatin.
 
Takođe, na današnjoj sednici Saveta donet je  i jednoglasno usvojen Pravilnik o bližim uslovima, kriterijumima i postupku ostvarivanja prava za naknadu ovih troškova za vantelesnu oplodnju.
 
- Nakon ostvarivanja ovog prava korisnik sredstava je dužan da Mesnoj zajednici Apatin dostavi izveštaj o namenski utrošenim sredstvima u roku od 6 meseci od dana kada je izvršena uplata sredstava od strane Mesne zajednice. Javni poziv za jednokratno novčano davanje za vantelesnu oplodnju će biti objavljen u sredstvima javnog informisanja i na sajtu opštine Apatin i trajaće do utroška sredstava koja su opredeljena za ove namene. Javnim pozivom je naznačena dokumentacija koja se mora dostaviti radi ostvarivanja ovog prava, a za sva pitanja i nejasnoće zainteresovani građani se mogu obratiti stručnoj službi mesne zajednice Apatin, saznajemo od sekretara MZ Apatin

Izvor i foto: Info služba opštine Apatin
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar