Holanđani Henni i Jan već tri decenije letuju u Apatinu

Kraj jula i avgust su period kad se u Holandiji planiraju godišnji odmori. To je i vreme kad  56. godišnji Jan Stal (Staal) i tri godine starija Heni (Henny) van der Berg planiraju put iz svog Ermeloa kod Utrehta u Holandiji do Apatina. I to traje preko tri decenije, bez prekida.

"Naše prijateljstvo je počelo još 1986. godine kad sam ja kao mladi ugostitelj bio angažovan na hrvatskom primorju. Tad sam prišao njihovom stolu da ih uslužim, i samo nekoliko reči je bilo dovoljno da se stvori iskreno prijateljstvo za ceo život", kaže Sreten Uzelac poznati apatinski konobar, koji je nedavno u penziju otišao kao radnik Banje Junaković.

Na biciklu prokrstarili Bačkom

Od tada do danas, svake godine Henni i Jan svakog leta su dragi gosti u domu Uzelaca. Došli su autom, ali su sa sobom poneli i svoje biciklove, od kojih se ne razdvajaju. Sa ovim popularnim prevozom u Holandiji (ali i Srbiji) za sve ove godine prokrstarili su celom Bačkom uzduž i popreko.

"Malo je da kažemo kako se ovde osećamo kao u svojoj kući. Sreten i njegovi ukućani su nam kao porodica, a i ljudi su ovde divni. Nailazimo samo na osmehe, svi su spremni da ugoste i počaste. Zato svake godine umesto ekskluzivnih letovališta mi letujemo u Apatinu",kaže Jan, a Sreten prevodi.

Humanitarnom radu posvetili ceo život, ali i oldtajmere

Oni su inače humanitarci, i tome su posvetili ceo život. Jan je organizator aktivnosti za lica ometena u razvoju i svaki dan na posao ide bicklom punih 25 kilometara u jednom pravcu. U celoj toj priči Henni je negovateljica, pa oni svu svoju ljubav usmeravaju ka ovoj deci.

Jan je i strastveni kolekcionar oldtajmera. Malo rukama, malo s prevodom saznajemo da je vlasnik Ševroleta iz 1959. godine po koji je išao čak u Kolorado. Tu je i kolekcija starih BMV motora. I sad sledi ono najlepše: svake godine Jan i njegovi prijatelji kolekcionari jedan dan svoja vozila stavljaju u službu dece ometene u razvoju. Svi zajedno sedaju u te brižno negovane mašine i kreću na put iz snova. Svi se druže, i uživaju.

Apatin je čudo!

U Apatinu su samo njihovi biciklovi, pa svaki dan popodne se kreće na bazene Banje Junaković. Tu je Sreten pravi domaćin, a kako i ne bi. Pa tu je proveo radni vek. Pokazuje im Banju i okolinu, pa se malo okupaju i uživaju. I tako preko 30  godina.

"Apatin je čudo. Dok god možemo dolazićemo ovamo, to je pravi odmor za nas", kaže Henni na rastanku.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar