Hit Leta - Kupači na lekovitom izvoru kod Ribareva

Za Banju Junaković sa svojim izvorima lekovite vode već se odavno zna. Nakon lečenja u ovoj Banji, proteklih decenija je po preciznoj statistici koju su vodili zaposleni rođeno preko 1000 beba. Zato je voda u Banji Junaković i prozvana “ženska voda”.
Ono što retki znaju je da na samo koji kilometar vazdušne linije od Banje postoji i izvor “muške vode”. U blizini naselja Ribarevo, danas ekonomije kompanije “Delta”, postoji izvor sumporne vode za koju se tvrdi da je lekovita za muškarce. Naime, po pričama nekadašnjih stanovnika Ribareva, proteklih decenija  nekoliko desetina pripadnika “jačeg pola”, nakon kupanja u ovoj vodi i konzumiranja iste, postali su očevi  jer ta voda leči sterilitet ali onako topla i sa svojim sastojcima svakako prija i duši i telu. Upravo to je i bio povod da na ovim vrućinama tu kraj izvora u pitomini bačke ravnice bude i poneki kupač. Sede, malo se pokvase, gledaju zečeve i ptice u žitnom klasju i u tom skoro nestvarnom ambijentu uživaju.
Ova voda je nekad davno i bakteriološki ispitana. Utvrđeno je da je dobra za piće. Vremena se menjaju pa se sad baš ne može sa sigurnoću uzeti ovaj podatak, bez naknadnih analiza. Ono što je sigurno to je da i danas u vodi postoji određen procenat sumpora koji gori kad se zapali. Eto priloga razvoju turizma i u ovom pravcu.
 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar