Gradonačelnik Sombora predsedavao trećom sednicom stalne konferencije gradova i opština

Treća sednica Predsedništva održana je 14. oktobra u prostorijama Stalne konferencija gradova i opština, a po prvi put članovi Predsedništva su imali mogućnost da u radu sednice učestvuju i preko platforme za organizaciju video sastanaka (ZOOM). Sednicom je predsedavao Antonio Ratković, predsednik SKGO i gradonačelnik Sombora, a u radu je učestvovalo 20 članova Predsedništva.

Na sednici Predsedništva predstavljen je Izveštaj generalnog sekretara o sprovođenju Akcionog plana SKGO za implementaciju Strateškog plana SKGO (2018-2021) za devet meseci 2020. godine, pri čemu je generalni sekretar SKGO ukazao na brojne aktivnosti koje je SKGO sproveo od početka godine, a posebno je istakao aktivnosti i rad SKGO tokom perioda vanrednog stanja. Ujedno, Predsedništvo je informisano i o načinu održavanja ovogodišnje 48. skupštine SKGO, koja će najverovatnije zbog epidemiološke situacije u zemlji i svetu, kao i zbog odluka Vlade Republike Srbije o održavanju javnih skupova, biti održano onlajn.

U okviru sednice, članovi Predsedništva su ponovo razmatrali i usvojili Inicijativu za izmene i dopune Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, čije je slanje pomereno za drugu polovinu godine iz razloga proglašenja epidemije izazvane virusom KOVID-19. Inicijativa sadrži predloge za izmene i dopune sledećih poglavlja Zakona: naknada za promenu namene poljoprivrednog zemljišta; naknada za korišćenje voda; naknada za korišćenje javne površine; naknada za korišćenje prirodnog lekovitog faktora i naknada za zaštitu i unapređivanje životne sredine. Predsedništvo SKGO je zauzelo stav da se navedena Inicijativa odmah nakon sednice uputi Ministarstvu finansija kako bi predlozi sadržani u Inicijativi bili predmet razmatranja prilikom definisanja konačnog teksta Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara.

Takođe, članovima Predsedništva predstavljen je pregled finansijskih kretanja u lokalnoj samoupravi u prvoj polovini 2020. godine, uz poseban osvrt na uticaj pandemije na budžete lokalnih samouprava, kako u pogledu prihoda, tako i rashoda. Prezentacija je pokazala da su se lokalne samouprave ponašale odgovorno u situaciji smanjenih prihoda i da su redefinisale nivo, obim i kvalitet pruženih usluga.

Članovi Predsedništva SKGO su imali priliku da se informišu o početku realizacije dva nova projekta, pri čemu je ukazano na ciljeve, planiranje aktivnosti i očekivane rezultate projekata. U pitanju su:

Projekat „Javne i privatne finansije za razvoj – Obezbeđivanje održivih lokalnih zajednica unapređivanjem procesa planiranja lokalnog razvoja u Republici Srbiji“, koji sprovodi SKGO, uz finansijsku podršku Vlade Republike Slovačke, posredstvom UNDP, i Projekat „Podsticajno roditeljstvo kroz igru“ koji sprovodi UNICEF u saradnji sa SKGO i Centrom za podršku ranom razvoju i porodičnim odnosima – Harmonija, uz finansijsku podršku Fondacije LEGO.

U okviru međunarodne saradnje, članovi Predsedništva su usvojili: Odluku o izmenama Odluke o postupku i kriterijumima za utvrđivanje predloga članova i zamenika članova delegacije Republike Srbije u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope, kao i Odluku o raspisivanju javnog poziva za kandidovanje članova i zamenika članova delegacije Republike Srbije u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope, a takođe informisani su i o obnovi sastava delegacije SKGO u Političkom komitetu Saveta evropskih opština i regiona (CEMR).


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar