Gradonačelnica Sombora u Vladi RS potpisala ugovor o sufinansiranju izrade planskih dokumenata

Gradonačelnica Sombora, Dušanka Golubović u Vladi Republike Srbije potpisala je ugovor o sufinansiranju izrade planskih dokumenata. Ova sredstva u iznosu od 1,5 miliona dinara grad će iskoristiti da sredi plansku dokumentaciju za južnu primarnu obilaznicu.

Ugovor o sufinansiranju planskih dokumenata je gradonačelnici Sombora Dušanki Golubović kao i predstavnicima, tj. predsednicima opština i gradonačelnicima 26 lokalnih samouprava uručila potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.
 
Ugovori su uručeni pored Sombora, predstavnicima opština Doljevac, Gadžin Han, Kikinda, Bačka Palanka, Krupanj, Sremska Mitrovica, Veliko Gradište, Leskovac, Subotica, Žitorađa, Smederevo, Zaječar, Sokobanja, Surdulica i Temerin.
Takođe, ugovore su dobili i predstavnici Pećinaca, Bojnika, Bosilegrada, Paraćina, Boljevca, Ražnja, Ade, Čoke, Negotina i Tutina.
 
Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je na konferenciji za novinare, održanoj nakon uručenja ugovora u Vladi Srbije, istakla da je cilj da do kraja naredne godine gradovi i opštine imaju e-planove, i podsetila na to da se u našoj zemlji već radi na izradi elektronskog katastra.
 
- Želimo da imamo uređenu plansku dokumentaciju, a sada je približno 70 odsto Srbije pokriveno planskim dokumentima, navela je ona. Vlada je izdvojila približno 29,5 miliona dinara za pomoć gradovima i opštinama kako bi završili plansku dokumentaciju, pre svega planove generalne regulacije, odnosno da građani mogu lako da pribave lokacijske uslove, ukazala je Mihajlović i dodala da je to isto učinjeno i prošle godine.
 
Ona je podvukla da će se Ministarstvo potruditi da i sledeće godine obezbedi sredstva za sufinansiranje planskih dokumenata za lokalne samouprave koje to još nisu učinile.
 
Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović je, iskazujući zahvalnost ministarki Mihajlović i resornom ministarstvu na podršci, istakla da će Sombor sredstva upotrebiti da sredi plansku dokumentaciju za južnu primarnu obilaznicu.
 
Ovaj projekat je značajan kako za građane Sombora, tako i za privredu jer je potrebna sređena dokumentacija kako bi započeli realizaciju projekta koji će omogućiti izmeštanje teretnog i putničkog saobraćaja iz gradskog jezgra.
 
Prema rečima Golubovićeve, Sombor takođe pokreće pilot projekat za izradu e-planova, koji na prvom mestu ima za cilj veću i značajniju participaciju građana u sam proces urbanističkog planiranja, u tom smislu pilot projekat će omogućiti da se svi urbanistički planovi koji su aktuelni stave u odgovarajuću digitalnu formu kako bi bili lako dostupni kako privredi tako i građanima, čime će građani biti uključeni i imati stalni uvid u planskudokumentaciju grada.
 
Izvor: Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću Sombor
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar