Gradonačelnica Sombora prisustvovala skupu u Gerontološkom centru kojim je obeležen Međunarodni dan OSI

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom se obeležava 3. decembra pod sloganom „Osnaživanje osoba sa invaliditetom i osiguranje inkluzivnosti i jednakosti“. Ovaj dan je u Somboru obeležen skupom u Gerontološkom centru, gde je istaknut značaj personalne asistencije za osobe sa invaliditetom. Inače u Somboru se trenutno održava trodnevni seminar za dobijanje licence personalnog asistenta.

Predavač na ovom seminaru Mimica Živadinović, potpredsednica „Centra za samostalni život Srbije“ ukazala je na značaj 3.decembra Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom kada se raznim manifestacijama u svetu a i u Srbiji posvećuje pažnja osobama sa invaliditetom.
 
- To ne znači da osobama sa invaliditetom treba posvetiti pažnju samo na današnji dan, nego cele godine, do sledećeg Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, kada će se promovisati nova ideja o uključenju osoba sa invaliditetom u društvo, a sve u okviru agende vezane za uključenje OSI u sve društvene aktivnosti, svako u okviru svojih mogućnosti, koja traje do 2030.godine, napomenula je Mimica Živadinović.
 
Terezija Paštrović sekretar centra za samostalni život Sombor, ovom prilikom se zahvalila gradu Somboru na podršci projekta vezanog za personalnu asistenciju koji sprovodi „Centar za samostalni život Sombor“.
 
Predsednica UG „Centar za samostalni život“ Julijana Čatalinac ovom prilikom je podsetila da je veliku zaslugu za uvođenje projekta „Personalnog asistenta“ u Somboru imao tadašnji gradonačelnik dr Jovan Slavković, a današnja gradonačelnica, koja je tada bila referent u Društvenim delatnostima somborske gradske uprave, jedna je od retkih koja je shvatila značaj uvođenja personalnog asistenta za osobe sa invaliditetom i to je zdušno podržala.
 
Кao jedan vrstan pravnik  Dušanka Golubović je problematiku OSI u potpunosti shvatila i personalnu asistenciju koju sprovodi centar za samostalni život Sombor svesrdno podržava i danas kao gradonačelnica Sombora“, istakla je Julijana Čatalilnac
 
Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović ovom prilikom je istakla odličan rad UG „Centar za samostalni život Sombor“ koji svojim radom može biti primer institucijama koje su kadrovski jače i imaju više mehanizama na raspolaganju kako bi svoj rad učinili efikasnijim.
 
Očigledno je da se upornošću i željom da se uspe, može poboljšati život svih nas. Dokaz za to je rad UG „Centar za samostalni život Sombor“, koji je svojim radom uspeo da dugi niz godine održi personalnu asistenciju u Somboru, te bi se na njihov rad trebale ugledati i neke institucije u gradu“ ponovila je još jednom gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović kaja je ovom prilikom prisutnim članovima udruženja uručila prigodne poklone u vidu korpi sa voćem.
 
Dan posvećen osobama sa invaliditetom ustanovljen je 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju da obeležavaju taj dan s ciljem da se unapredi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu.

Izvor: Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću Sombor
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar