Grad Sombor u pilot projektu Svetske zdravstvene organizacije o integrisanim uslugama zdravstvene zaštite

Funkcionisanje zdravstvene zaštite na teritoriji grada Sombora Regionalna kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) ocenila je kao primer dobre prakse u kojem je većina aktera dobro međusobno povezana i odlučila da se u Somboru realizuje pilot projekat o integrisanim uslugama zdravstvene zaštite.

Sombor je jedan od dva grada u kojem će se pilotirati aktivnosti na polju integracije svih aktera u oblasti zdravstva, pri čemu je pacijent u centru sistema. Poseban fokus tokom pripremnih aktivnosti, a kasnije i kroz realizaciju projekta biće na prevenciji faktora rizika za nastanak nezaraznih bolesti, a potom i na jačanju prevencije i komunikaciji između primarnog i sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite.
 
- Sombor je jedna od malobrojnih lokalnih samouprava u kojoj je konstituisan Savet za zdravlje i koji je izradio Javni plan zdravlja za period 2018-2025. godine, što nas je opredelilo da vaš grad izabremo kao primer dobre prakse i mesto u kojem ćemo realizovati ovaj projekat, naveli su predstavnici SZO, na sastanku održanom u Somboru.
 
Eksperte SZO, pozdravili su i zahvalili na izboru Sombora kao mesta za realizaciju projekta domaćini: prim. dr Zoran Parčetić, predsednik Skupštine grada Sombora, Antonio Ratković, zamenik gradonačelinice i dr Dalibor Forgić, član Gradskog veća za oblast zdravstva i socijalne zaštite.
 
 
Ispred SZO o projektu su govorili, Laurentino Hoze Marti Aguaska (Lauretntino Jose Marti Aguasca) ekspert Regionalne kancelarije SZO za Evropu i dr Aleksandar Bojović, saradnik za javno zdravlje Kancelaarije SZO u Srbiji, te Jasmina Tanasić, šef Odeljenja za društvene delatnosti Stalne konferencije gradova i opština.
 
 
Sastanku su prisustvovali i svoje viđenje, kako o projektu, tako i zdravstvenoj zaštiti naveli dr Darko Kosanović, predsednik Saveta za zdravlje grada Sombora, te članovi Saveta, dr Emeše Uri, direktorka Doma zdravlja „Dr Đorđe Lazić“, dr Jadranka Vranješ Bosnić (Zavod za javno zdravlje), Nevena Rosić, načelnica Odeljenja za društvene delatnosti i Miodrag Tepavac (Centar za socijalni rad), kao i dr Dragan Rastović, v.d. direktora Opšte bolnice „Dr Radivoj Simonović“.
 
 
Predsednik Saveta za zdravlje dr Darko Kosanović, je naglasio da je Javni plan zdravlja izrađen, zahvaljujući pre svega gradonačelnici Sombora, koja je imenovala Savet i zadužila ga da izradi plan. Dr Kosanović se zahvalio i sekciji SZO što je Sombor izabrala za realizaciju projekta.
- Tokom izrade Plana javnog zdravlja, a potom i akcionih planova konstatovali smo šta je u našoj zajednici najproblematičnije, počev o pitke vode i deponija, do prevencije nezaraznih bolesti koje su drastičnom porastu. To su kardiovaskularne i maligne bolesti i videćemo tokom pripremnih aktivnosti, šta će biti detektovano, na šta ćemo se fokusirati i šta ćemo preduzeti. U središtu ovog pilog projekta, kao i Planu javnog zdravlja, je pacijent i potrebno je da maksimalno razvijemo prevenciju, počev od edukacije dece od najranijeg uzrasta da razvijaju svest o svim faktorima koji dovode do bolesti. Osim toga, svrsishodnije je i efikasnije delovati na svest ljudi u pogledu pravovremenog otkrivanja bolesti, jer se pacijenti često za pomoć obraćaju kada mi i ne možemo da pomognemo, rekao je dr Kosanović.
 
Pripremne projektne aktivnosti, odnosno prikupljanje relevantnih podataka, počele su odmah nakon sastanka obilaskom zdravstvenih ustanova na području grada, a realizacija projekta o integrisanim uslugama zdravstvene zaštite, planirana je za početak 2019. godine.

Izvor: Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću Sombor
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar