Grad Sombor među prvima u Srbiji uspostavio jedinstveno upravno  mesto

Projekat za odgovornu vlast Američke agencije za međunarodni razvoj USAID i Grad Sombor uspostavili su jedinstveno upravno mesto (JUM), svojevrsni vid objedinjavanja administrativnih procedura na jednom mestu, između Poreske uprave Grada i lokalnih javnih preduzeća, koje će omogućiti pružanje efikasnijih usluga građanima Sombora.

Uvođenje jedinstvenog upravnog mesta omogućava građanima da završe nekoliko administrativnih procedura tokom samo jedne posete Gradu. Na taj način građani će moći da ostvare prava i obaveze vezane za različita javno-komunalna preduzeća kroz podnošenje samo jednog zahteva i to u Poreskoj administraciji Grada. Osim što će uštedeti vreme i poboljšati efikasnost, to će umanjiti i mogućnost korupcije.

-Ovo jedinstveno upravno mesto će građanima uštedeti dosta vremena. Kada neko kupi ili nasledi nekretninu, neće morati da obilazi sva javna preduzeća da bi promenio svoje podatke na računima-sada će Gradska uprava, koja poseduje poslednje informacije o vlasnicima nekretnine, za njih pokrenuti tu promenu podataka na računima lokalnih javno-komunalnih preduzeća. Sa druge strane, ovo će znatno unaprediti baze podataka javnih preduzeća – u njima će se podaci menjati čim se podnese poreska prijava na imovinu fizičkih lica, pa više neće biti neažurnih podataka koji su posledica nesavesnog postupanja građana - izjavila je Helena Roksandić Musulin, načelnica gradske uprave Grada Sombora.

Grad Sombor već godinama radi na pojednostavljivanju administrativnih procedura za građane kroz  svoj Uslužni centar. Sada je Sombor jedna od prvih lokalnih samouprava u Srbiji koja je otišla korak dalje i uspostavila jedinstveno upravno mesto. USAID je sproveo analizu uslova i mogućnosti za uspostavljanje jedinstvenog upravnog mesta, izradio opis procedura po kojima službenici treba da postupaju i izradio obrazac za saglasnost građana da Grad u njihovo ime sprovede potrebne korake u okviru jedinstvenog upravnog mesta.


 

 

 
 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar