Festival u Svilojevu
Lokacija: Apatin
30.11.-0001.

U Domu kulture u Svilojevu juče je svečano otvoren 15. susret amaterskog dramskog stvaralaštva vojvodjanskih Madjara, najveća manifestacija u ovoj oblasti u Vojvodini na kojoj je ove godine učešće prijavilo 19 amaterskih dramskih grupa sa više od 500 učesnika. Neposredno pred  otvaranja Susreta otvorena je i izložba ručnih radova članova sekcije svilojevačkog KUD-a „Bulka“  a prikazana je i aktivnost svih udruženja gradjana u selu fotografijama i pisanim dokumentima koji potiču od samog nastanka sela pre 110 godina.Izložbu je u psistvu gostiju otvorio župnik mr Karolj Orčik , jer kako je istaknuto, crkva je oduvek bila pokretač kulturnih akcija i manifestacija u selu a prva udruženja su i formirana u okviru seoske crkve.

Festival je otvorio pokrajinski sekretar za kulturu Milorad Djurić, koji se prisutnima obratio sledećim rečima:

-Drago mi je da mogu pozdraviti sve one koji su pripremili i učestvuju u ovim susretima jer je to ono što treba raditi , ona u sebi sadrži sve razloge i planove kulturnog razvoja u Pokrajini. Prvo, ovaj festival je važan jer je neophodno održati i razvijati jednu kulturnu zajednicu kakva je konkretno madjarska kulturna zajednica, ali naravno i svih ostalih zajednica koje žive u Vojvodini.Ovo je bitno ne samo zbog prošlosti nego i zbog budućnosti.Ceo svet se sada suočava sa fenomenom multikulturarlonosti  sa onim gde mi imamo vekovno iskustvo.Mislim da mi to uspešno rešavamo a i ovaj Festival je prilika da pokažemo kako to činimo i da smo svesni tog važnog fenomena. Drugo, jer se radi o amaterizmu.Kultura je važna i svi imamo potrebe za kulturom bez obzira na to da li živimo u malom ili velikom gradu.Treći razlog je što se održava u Svilojevu, malom selu. I to je naše opredeljenje da kulturom pokušamo da sačuvamo ovu organizaciju života kakvo je selo i moramo se posvetiti poboljšanju kvaliteta života na selu, a upravo je i ovaj Festival jedan od načina.

Svečanosti su prisustvovali i generalni konzul Madjarske u Subotici Lajoš Tapi, gosti iz Budimpešte kao i predstavnici pokrajinske vlade  i sekretarijata, Ištvan Fago, Čaba Varga, Janoš Čikoš i Erne Varnju, predstavnici apatiske opštine na čelu sa dr Živoradom Smiljanićem, predstavnici Nacionalnog veća Madjara i predstavnici Svilojeva.
Nakon  svečanog otvaranja Susreta  domaćini, članovi dramske grupe KUD „Jožef Atila“ iz Svilojeva odigrali su  predstavu „Ministar izvan posla“ autora Reja Kunija u režiji Klementine Kuti Zambo, koja igra i glavnu žensku ulogu u predstavi.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar
APATIN WEATHER
Foto dana
Foto dana
VESTI.RS