Elanova kolonija eliksir preobražaja

Na imanju Kazneno-popravnog zavoda u Somboru održana je 23. Likovna kolonija „Elan“. Za tri dana, od 17. do 19. avgusta, koliko je trajala kolonija, 30-ak slikara i 23 osuđenika iz 14 kazneno-popravnih zavoda širom Srbije stvarali su umetnička dela. Neko je svoje nade, emocije, nemire preneo na platno, a neko na kamen i drvo. „Elanova“ riznica slika, duboreza i drugih umetničkih izraza nakon ove 23. kolonije biće još bogatija.

Deo umetničke riznice nastale od 1996. do 2017. godine Somborci su imali priliku da vide 18. avgusta na platou ispred zgrade „Županije“, a izložbu su pogledali i gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović i Dejan Carević, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija pri Ministarstvu pravde.
 
 
Pozdravljajući posetioce izložbe i Somborce Carević je istakao da je „Elanova“ kolonija jedinstven primer u penološkoj praksi i izvan granica Srbije.
 
- Ova kolonija spaja likovne umetnike i osuđena lica. Likovni umetnici koji su se odazvali na naš poziv svesni su značaja ove manifestacije, svesni su da rade značajnu stvar. Oni svojim umetničkim okom prepoznaju „ vrata“ koja pokušavamo da otvorimo osuđenim licima, sa namerom da nakon odslužene kazne pronađu neki bolji put u životu. Ova manifestacija traje 23 godine i ne bi uspela da u sebi ne sadrži nesumnjiv kvalitet. Kvalitet ove manifestacije je pre svega u ljudima - umetnicima koji nesebično sa osuđenicima dele darove koje poseduju i osuđenim licima koja pokazuju visok stepen rešenosti da krenu drugačijim putem. Kvalitet je i u domaćinima, Somborcima koji imaju istančan ukus za umetnost i vrlo izraženu empatiju za ono šta mi radimo. Posvećenost uprave somborskog KPZ-a ovoj manifestaciji je velika i uvek će imati našu podršku, jer ovo je daleko više od procesa resocijalizacije, kazao je Carević.
 
Na prijemu u velikoj sali zgrade „Županija“ priređenom za učesnike kolonije i goste, gradonačelnica Sombora je izrazila zadovoljstvo dobrom saradnjom sa Kazneno-popravnim zavodom i Upravom za izvršenje krivičnih sankcija.
 
- Sa Kazneno-popravnim zavodom dosta toga radimo zajedno i nadam se da zajedno doprinosimo i zajednici, a i ova kolonija je primer naše dobre saradnje. Događaj koji se već 23. put organizuje ima potporu grada Sombora i ne samo da obogaćuje kulturnu ponudu grada Sombora, već je po svojoj sadržini potpuno specifičan. Svake godine uoči dana Preobraženja poručuje da je preobražaj moguć. Jer, ljudi žive i rade, ponekad i greše, ali imaju pravo da greške isprave i da posle toga nastave da budu korisni svojoj zajednici. Bavljenje umetnošću budi duboke emocije i otvara prostor za razmišljanje i drugu viziju života i sveta. Osim toga, ova manifestacija šalje poruku mladima, šta jeste društveno-prihvatljivo, a šta nije, kazala je gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović.
 
Tokom 23 godine u „Elanovoj“ koloniji nastalo je 1017 umetničkih dela, a u radu kolonije učestvovalo je više od 220 umetnika i na stotine osuđenika.

Izvor: Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću Sombor
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar