Eko-školica za učenike OŠ
Osnovna škola “Vuk Karadžić” iz Crvenke realizuje projekat pod nazivom “Kružna ekonomija u školama”. Rukovodilac projekta je Jelena Kerekeš, a u Eko-školicu je uključeno petnaestoro dece, učenici Škole od petog do sedmog razreda. Direktorica Škole Nataša Đerić rekla je da je projekat započet prethodne školske godine u okviru projekta Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje pod nazivom “Za čistije i zelenije škole Vojvodine”.
-Zbog cele situacije sa epidemijom korona virusa projekat je malo stao, ali uspevamo da ga i dalje realizujemo, zahvaljujući Ministarstvu zaštite životne sredine i u saradnji sa Ekološkim pokretom Vrbas. Suština projekta je da se promoviše i implementira održivi razvoj i recikliranje, kao i da se deca edukuju, ali i građani Crvenke, rekla je direktorica Đerić.
Direktorica je istakla da će deca proći nekoliko radionica, a vršiće i promoći među građanima Crvenke i pozvati ih da učestvuju u ovom projektu.
Reciklažni centar je takođe jedna od novina. Postavljene su džambo vreće u dvorištu Škole gde će se vršiti reciklaža, a sve što se bude sakupilo od sredstava biće namenjeno deci za njihove potrebe. Direktorica je istakla da su deca voljna da se angažuju oko projekata koji nisu deo redovne nastave i da su u Školi zadovoljni što imaju mogućnost da im to priušte.
Ratko Đurđevac, predsednik Ekološkog pokreta Vrbas rekao je da je u okviru projekta, a uz pomoć donatora, napravljeno ekološko dvorište, a da je u saradnji sa partnerom “Ecology sustem” dogovoreno da se otkupljuje sav reciklažni materijal, što će omogućiti deci komotnije uslove školovanja.
-U okviru projekta animirali smo mnoštvo naših poslovnih partnera, naročito iz Crvenke, koji su donirali školi po jedan ambijentalni mozaik sto koji će da bude deo letnje učionice, rekao je Đurđevac.
Đurđevac je najavio i veliku tribinu koja će biti namenjena roditeljima, na kojoj će im objasniti potrebu da sarađuju sa školom i potrebu da ustupaju razvrstan otpad školi i kakve sve koristi škola ima od toga. Đurđevac je istakao da je formirana kvalitetna grupa dece od petog do sedmog razreda koja će se edukovati i svrsishodno delovati u školi, prema svojim drugarima, a onda i prema građanima Crvenke.
-Spremili smo mnoštvo ideja kako animirati lokalnu zajednicu i dali doprinos čistijoj i zdravijoj sredini u kojoj rade i uče školu, zaključio je Đurđevac.
 
Milica Damjanović, Iva Abutović i Vladimir Jovović, deo su Eko-tima. Milica Damjanović je rekla da se timu priključila na poziv nastavnice Jelene Kerekeš, a da su teme o kojima pričaju izuzetno zanimljive. Iva Abutović rekla je, kad su reciklažne sirovine u pitanju, sakupljaju papir, plastiku, PET ambalažu i limenke, a da ih građani mogu ostavljati u posebne džambo vreće. Vladimir Jovović je rekao da su planovi Eko-školice da se proširi na celu Crvenku.
 
Učesnicima projekta je danas održano stručno predavanje na temu “Naše male komšije iz krošnji” , odnosno zaštita ptica koje je upriličila Sanja Šumanović, apsolvent na Prirodno matematičkom fakultetu, departman biologija i ekologija.

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar