Dve nove usluge CSR Apatin - Klub za decu i mlade i Klub za hranitelje
Centar za socijalni rad Apatin, pored Savetovališta za sprečavanje nasilja u porodici, uz podršku lokalne samouprave, pokrenuo je još dve nove usluge. U pitanju su Klub za decu i mlade i Klub za hranitelje. Tim povodom u apatinskom Centru je održana konferencija za novinare, na kojoj se prisutnima obratila direktorka ove ustanove, Nikolina Sučević.
 
- Klub za decu i mlade  namenjen je deci uzrasta od 10 do 18 godina starosti kod kojih postoji ispoljenost negatinih obrazaca ponašanja ili postoji visok rizik od društveno neprihvatljivog ponašanja, i njihovim roditeljima. Radno vreme Kluba je ponedeljkom i četvrtkom od 15 do 17 sati, saznajemo od Sučevićeve
 
Prema rečima direktorke CSR-a, današnjim roditeljima potrebna je podrška više nego ranije zbog kompleksnosti savremenog načina života. 
- Kada nam je teško, kad imamo probleme u porodici, kad su uslovi života otežani, kad smo bolesni ili imamo minimalne prihode nije lako biti dobar roditelj i pružiti detetu sve što mu je potrebno. Tada podršku možemo dobiti od nekoga sa strane, a možemo je i dati jedni drugima. Klub je mesto okupaljanja, pružanja podrške i suočavanja sa svakodnevnim izazovima roditeljstva, ističe Nikolina Sučević.
 
Ova usluga je uvedena u funkciji jačanja i razvijanja socijalnih, psiholoških funkcija, znanja i veština kod dece i mladih,  kako bi se u što većoj meri reintegrisali u prosocijalnu vršnjačku grupu, stekli uvid u problem i posledice sopstvenog ponašanja, povećali odgovornost i prevenirao recidiv, a uključuju direktni rad fokusiran na:
 
- psihološko savetovanje (individualno i grupno) i psihosocijalna podrška
 
- resocijalizaciju (aktivnosti u Klubu: psihosicijalne radionice, slobodne aktivnosti, kreativni sadržaji, vršnjačka podrška u učenju, edukativne radionice vršnjačkih volontera prevencije psihoaktivnih supstanci, polno prenosivih infekcija, HIV, zaštite reproduktivnog zdravlja mladih, druženje, edukativni filmovi....)
 
Kroz Klub se sprovode i vaspitni nalozi po Zakonu o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica:
1. Poravnanje sa oštećenim kako bi se naknadom štete, izvinjenjem, radom ili na drugi način otklonile, u celini ili delimično, štetne posledice dela
2. Redovno pohađanje škole ili odlaženje na posao
3. Uključivanje bez naknade u rad humanitarnih organizacija ili poslove socijalnog, lokalnog ili ekološkog sadržaja
4. Podvrgavanje odgovarajućem ispitivanju ili odvikavanju od zavisnosti izazvane upotrebom alkoholnih pića ili opojnih droga
5. Uključivanje u pojedinačni ili grupni tretman u odgovarajućoj ustanovi ili savetovalištu.
 
Prema rečina Nikoline Sučević, Klub za hranitelje namenjen je deci na hraniteljskom smeštaju i hraniteljima radi pružanja dodatne podrške, kao i za unapređenje rada hranitelja. Radno vreme kluba je utorkom i petkom od 15 do 17 sati.
 
- Klub hranitelja predstavlja jedan od vidova komplementarne podrške tradicionalnim uslugama socijalne zaštite. Ciljevi uvođenja ove usluge u Centar su jačanje uloge hranitelja kroz razvijanje njihovih znanja, stavova i veština, unapređenje kompetencija postojećih hranitelja i održavanje njihove motivacije za hraniteljstvo, zatim stvaranje funkcionalnog modela pružanja podrške, izgradnja partnerskog odnosa i podizanje nivoa kvaliteta saradnje sa hraniteljskim porodicam, podrška hraniteljskim porodicama kroz raznovrsne mere i aktivnosti kojima se obezbeđuju optimalni uslovi za razvoj deteta, podrška deci na porodičnom smeštaju i mladima u procesu osamostaljivanja. Ne smemo zaboraviti ni psihosocijalnu podršku deci na hraniteljstvu prilikom smeštanja i boravka, u periodu tranzicije, izlaska iz zaštite, sve dok nisu bila u stanju da se sama suočavaju sa izazovima samostalnog života i podrška kao odgovor na potrebe mladih ometenih nesigurnim obrascima vezivanja, koji su imali potrebu da eksplorišu i modifikuju negativna iskustva kako bi stekli uspešnije modele izgradnje odnosa sa drugima, integrisanja prošlost, razvijanja samopoštovanja i uspešnog ulaska u svet odraslih, pojašnjava direktorka Centra za socijalni rad.
 
Sučević je apelovala na sve naše sugrađane da se jave i informišu o hraniteljstvu, jer na području opštine Apatin ima svega 9 hraniteljskih porodica, a potrebe za istima su mnogo veće.
 
 
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar